Zima potkraj travnja: Zabijelili se Platak i Učka / Nova ciklona u srijedu, mogućnost novog snijega

13051598_1153190191378606_7052154005661261891_n

Svi oni koji su unatoč našim najavama, zimu prekrižili, danas jasno mogu vidjeti da su u tome pogriješili, jer ona se vratila i donijela ne samo zimske temperature već i ugođaj u dijelu gorja.

Dovoljno je pogledati temperature od 14h u nedjelju od zapadne obale Istre sve do Like. Najhladnije je bilo na Zavižanu s -3°C, slijedio je Parg s 2°C, Crni Lug i Delnice 3°C, Gospić 6°C, Otočac 7°C, Cernik i Kukuljanovo 8°C, Čavle 9°C, Labin 10°C, Baška, Buzet, Pazin, Rijeka, Senj i Umag 11°C, Bakar, Cres, Krk, Pula, Rabac i Rovinj 12°C, Crikvenica, Opatija i Poreč 13°C, Mali Lošinj 14°C te Malinska i Rab 15°C.
Osjetu hladnoće doprinijela je bura koja je stvarala poteškoće u prometu.

Zbog pritjecanja hladnog zraka sa sjevera na višim predjelima pao je i snijeg. Zabijelili su se Platak i Učka, a snijeg se mjestimice spustio i ispod 900 metara visine. Službeno je tako u Pargu izmjereno 2 cm snijega, a na Zavižanu i 3 cm.

Što se kiše tiče, prema službenom podatku od nedjelje u 8h, Rijeka je imala izmjereno 27 mm, dok su ostala područja županije imala uglavnom do 10 mm kiše.

Ovakva situacija nastala je zbog pravog zimskog položaja sustava u Europi, što se može vidjeti i iz priložene grafike.

Zapadno i istočno od našeg područja nalaze se anticiklone, a između tih ciklona spuštaju se ciklone s hladnim zrakom sa sjevera Europe. Upravo dotok hladnijeg zraka doveo je do formiranja ciklone u Sredozemlju, koja je tijekom subote donijela glavnininu oborina, a s njenim odicanjem južnije, oborine su oslabile, a zapuhala je bura.

Prema informacija iz HAK-a od 01:36h Zbog olujnih udara vjetra dionica autoceste A1 Sveti Rok-Posedarje zatvorena je za sav promet.
Zbog vjetra:
– samo za osobna vozila otvorena je dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Delnica, dionica Jadranske magistrale (DC8) Karlobag-Sveta Marija Magdalena, državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački i Paški most;
– na Krčkom mostu i autocesti A7 između čvorova Draga i Šmrika zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle (I. skupina vozila), dok je na dionici Jadranske magistrale između Bakra i Karlobaga (DC8) dodatno zabrana za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Iako će ciklona tijekom ponedjeljka oslabjeti, i dalje će zbog kruženja vlažnog i nestabilnog zraka postojati mogućnost kiše ili pljuskova, ali će u poslijepodnevnim satima i sunca biti više. Bura će postupno slabjeti, a od utorka će jačati vjetar južnog smjera kao najava nove promjene koja stiže.

Sve će se događati po istom “receptu”, hladan prodor sa sjevera Europe uzrokovat će stvaranje ciklone na Srdozemlju, koja će u punom svom obujmu djelovati na vrijeme kod nas, posebno tijekom srijede, kada će opet biti lokalno obilnije kiše, a u srijedu poslijepodne u gorju iznad 1000 metara ponovno je moguć i snijeg.

Od četvrtka, modeli sugeriraju stabilizaciju vremena do kraja mjeseca uz porast temperatura, a kiša bi se trebala vratiti već 1. svibnja.

Ovakvi hladni prodori nipošto nisu za rubriku “nikad se nije dogodilo”, jer se znalo događati da snijeg u Gorskom kotaru padne i posljednjeg dana svibnja.


Registrirajte se i saznajte još više detalja putem naše REDOVNE I DETALJNE PROGNOZE , koja se po potrebi obnavlja i više puta dnevno za razliku od jednom napisanih tekstova koje ne ažuriramo s promjenama sinoptičke situacije.

U medijskom nastupu na Kanalu RI, 19.4. najavili smo trenutna zbivanja

Sličan sadržaj