ZIMA SE NE PREDAJE | Slijede hladniji dani, na Kvarneru bura, u gorju i snijeg

IstraMet

Vrijeme nam je ovoga tjedna prevladavalo pravo proljetno, uz tople dane i prohladne noći, a dnevna je temperatura bila najniža uz more upravo zbog temperature mora koja se na Kvarneru kreće oko 14°C. Vikend bi trebao započeti nestabilno, no Uskrs kao i uskršnji ponedjeljak izgledni su uz dosta sunca, ali i osjetno nižih temperatura.

Sinoptička situacija

Kao što smo napisali u najavi vremena početkom tjedna, nad sjevernim Atlantikom je ojačala anticiklona i stvorila tzv. anticiklonalni blok koji ne dozvoljava slobodan prolaz ciklonama iz Kanade na sjever Europe, a ujedno anticiklona po svojoj prednjoj strani zahvaća područje Sjevernog pola gdje će se krajem tjedna akumulirati veća količina hladnoga zraka.

Ta ista anticiklona je već povukla prvi „val” hladnoga zraka sa sjevera Europe koji se trenutno nalazi oko Češke te se spušta prema nama. Pošto nailazi na područje Alpa sa sjevera, s južne strane će se formirati ne tako jaka sekundarna ciklona zbog slabog protoka hladnog zraka sa zapadne strane Alpa u Sredozemno more, stoga možemo očekivati djelomično suhu frontu koja će stići do našeg područja tijekom subote. Djelomično suho iz razloga što bi Gorski kotar trebao skupiti najviše oborina, a na Kvarneru će one biti u manjoj količini zbog brzog nailaska bure odmah po prolasku fronte koja će isušiti zrak nad Kvarnerom, a s time i oborine.

Zbog toga će „produženi” vikend prevladavati stabilan, no zbog nailaska hladnog zraka ponovno ćemo se vratiti u kasnu zimu. Sve bi to dosta izvjesno mogla biti tek uvertira pred nailazak još hladnijeg zraka sredinom narednog tjedna, koji bi mogao vratiti zimu ponegdje i u niža područja! Detaljno pišemo o toj situaciji u ponedjeljak.

Prognoza vremena

Petak na čitavom području uz umjerenu naoblaku, sredinom dana uz mogućnost za lokalnu kratkotrajnu kišu, a navečer prolazno razvedravanje. Vjetar slab promjenjiva smjera, sredinom dana jugo, navečer sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 10 – 15°C, a u Gorskom kotaru 7 – 12°C. Tijekom dana na Kvarneru 17 – 22°C, a u Gorskom kotaru 15 – 20°C.

Subota će biti najnestabilniji dan, tijekom jutarnjih sati se očekuje prolazak fronte uz umjerenu kišu na čitavom području, u višem gorju iznad 1000 metara i snijeg, a već do sredine dana postepeno će se razvedravati sa sjeverozapada. Ostatak dana stabilan uz povremenu umjerenu naoblaku, a ukupno bi moglo pasti 5 – 25 mm oborina na čitavom području. Zapuhat će jaka i olujna bura, navečer u dodatnom jačanju dok u Gorskom kotaru umjeren sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 7 – 12°C, u Gorskom kotaru 2 – 7°C. Tijekom dana na Kvarneru 10 – 15°C, a u Gorskom kotaru 5 – 10°C.

U nedjelju na Kvarneru uglavnom pretežno vedro dok u Gorskom kotaru oblačno uz slab povremen snijeg sredinom dana do 700 metara, popodne slijedi postepeno razvedravanje. Bura će dodatno ojačati sredinom dana na olujnu s orkanskim udarima, pa bi problema u prometu diljem obale Kvarnera moglo biti, u Gorskom kotaru slab do umjeren sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 1 – 6°C, a u Gorskom kotaru od -4 do 1°C. Tijekom dana na Kvarneru 9 – 14°C, u Gorskom kotaru 2 – 7°C.

Neradni ponedjeljak također će proći stabilan, do navečer pretežno vedro na čitavom području, a zatim uz postepeni porast naoblake do kraja dana. Bura će se smiriti do sredine dana, a zatim slijedi postepeno okretanje na umjereno jugo, u Gorskom kotaru jugozapadnjak.

Sličan sadržaj