Zima u Dalmaciji, ali ne samo kalendarski

Ilustracija, Google

Zima sve više pokazuje svoje “zube” u Dalmaciji. Nakon što je malo snijega tijekom dana padalo na Braču i Hvaru iznad samo 300 metara nadmorske visine, u srijedu navečer snježni oblaci nadvili su se nad Cetinsku krajinu.

Kako javljaju stanovnici sa šireg sinjskog područja, iza 18 sati počeo je padati snijeg u Dicmu, Sinju, Zelovu, Hrvacama… Čini se da najgušće pada na području Dicma gdje se do 19 sati stvorio i tanak snježni pokrivač.


Snježne pahulje oko 19 sati stigle su do Klisa, ovdje možete vidjeti snijeg koji pada na Kliškoj tvrđavi.

Večernji snijeg nije rezultat dolaska fronte ili ciklone već pada iz orografskih oblaka koji nastaju nad planinama zbog snažnog sjevernog visinskog strujanja pa oborine ne bi trebale biti ni obilne ni dugotrajne, a u većini predjela će i izostati. Ipak, povremeni snijeg najviše je sljedećih dana moguć upravo uz granicu s BiH.

Temperature u Dalmaciji su trenutno od 1 °C u Hrvacama do 8 °C ponegdje na otocima. Ipak, zbog jake bure s olujnim udarima osjet hladnoće je puno izraženiji, a temperature će sat za satom ove noći biti sve niže.

U 19 sati Sveti Jure na Biokovu najhladnija je postaja u državi s -10 °C. Na Velikoj Duvjakuši na Dinari je -9 °C, ali uz olujnu buru osjet hladnoće trenutno iznosi čak -25 °C. (Dalmacija danas)

Sličan sadržaj