ZIMSKI POČETAK TJEDNA | Snijeg moguć mjestimice i na Kvarneru, u Gorskom kotaru i deblji pokrivač

Kako se već uobičajilo ove zime početkom tjedna je izgledna nova kratkotrajna promjena vremena za koju će biti zaslužan prodor sa sjeverozapada Europe. On će biti popraćen s formiranjem vrlo plitke ciklone nad sjevernom Italijom, koja će se tijekom utorka premještati duž Jadrana.

Pritom, usljed pritjecanja suhog zraka ne bi trebalo biti obilnijih oborina, pogotovo u obalnom dijelu Primorja, zbog jake bure koja će još dodatno isušivati zrak.
U Gorskom kotaru slijedi još jedna snježna epizoda uz stvaranje novog snježnog pokrivača, nerijetko i višeg od 20 centimetara. Tamo će se oborine i najdulje zadržati, a u kombinaciji s vjetrom, tijekom ranih jutarnjih sati utorka moguća je i vijavica pa će opet biti prometnih poteškoća. Prometnih poteškoća bit će i diljem unutrašnjosti Istre, gdje se u ponedjeljak uvečer te tijekom noći na utorak očekuje stvaranje snježnog ugođaja visine i nekoliko centimetara. Slično je moguće i na višim predjelima riječkog područja. No, krenimo redom.

Do ponedjeljka ujutro očekuje se postupan porast naoblake na cijelom području Primorsko-goranske te Istarske županije. Vjetar će biti vrlo slab, tek rijetko gdje do umjeren, prvenstveno duž zapadne obale Istre istočni vjetar, a na Kvarneriću vrlo kratkotrajno slabo jugo.
U Podvelebitskom kanalu od ranih popodnevnih sati počet će bura prvo slaba, a do večernjih sati proširit će se na ostalo područje. U kasnim noćnim satima počet će jačati tako da u utorak ujutro i dio prijepodneva očekuje se olujna jačina, ali bi u drugom dijelu utorka trebala postupno slabjeti.

Vrsta oborine na početku ovisit će uvelike o količini ohlađivanja tijekom noći. Kako se naoblaka očekuje prije izlaska sunca, za očekivati je da će onda i uvjeti za padanje snijega biti povoljniji.

Već od ponedjeljka ujutro oborine će prvo zahvatiti područje Istre i širiti se na cijelo područje. U početku u Istri većinom kiša ili susnježica, slično i na Kvarneru. Poneegdje je početkom oborina moguć i snijeg.
Tijekom dana snježna granica prolazno će porasti, a zatim se navečer opet spustiti. Do ranih jutarnjih sati u utorak, povremena slaba susnježica i prolazan snijeg će zahvatiti i dobar dio Primorja, no tek u unutrašnjosti Krka i Cresa te krajevima bližim Gorskog kotaru kao i riječkom području iznad 250 metara uz mogućnost stvaranja dekoracije, odnosno kompaktnog pokrivača. Snijega će biti i u Istri, kako u unutrašnjosti, gdje se može u noći na utorak formirati 5 do 10 cm pokrivača, tako i na istočnoj obali.

Premalo vlage uz dodatno isušivanje oborina kao posljedica jačanja bure tijekom drugog dijela noći u utorak i ujutro umanjit će mogućnost snijega na Kvarneru, izuzev područja bliže Gorskom kotaru, gdje je moguć snijeg nošen burom.

Osjet hladnoće bit će izražen, posebno od noći na utorak pa do ranog popodneva, jer će biti kombinacija niske temperature zraka i jakog vjetra.

Što se tiče same temperature zraka ona će se u ponedjeljak sredinom dana kretati od -2°C u Gorskom kotaru do 8°C ponegdje na vanjskim kvarnerskim otocima. Tijekom večeri i noći posvuda hladnije pa će minimalne temperature biti od -5°C ponegdje u Gorskom kotaru do 4 ponegdje na kvarnerskim otocima,a u unutrašnjosti Istre i ponegdje u riječkom zaleđu će ponegdje biti i blagog minusa.
Sredinom dana i popodne u utorak najviše dnevne temperature tek za stupanj do dva više, kasno navečer posvuda uz postupno razvedravanje opet hladnije, tako da će jutro u srijedu biti prilično hladno uz mraz te nerijetko s minusima i uz obalu.
Danju pretežno vedro ali i dalje hladno, a u Gorskom kotaru vrlo hladno uz cjelodnevni minus.

Naznake za drugu polovicu veljače su još nejasne jer su modeli neusuglašeni sa razvojem sinoptičke situacije nad našim okruženjem, ali postaje pomalo upitan nastavak ovog nešto hladnijeg razdoblja. No kao i uvijek pratite Rimeteo portal pa ćete biti pravovremeno obaviješteni bude li kakvih promjena.

U nastavku nekoliko meteoroloških karti koje idu u prilog padanja snijega na Kvarneru

Vrsta oborine po modelu WRF | Istramet

Bitan faktor kod padanja snijega je temperatura rosišta; veće su šanse za snijeg kada je rosište negativno

Također je bitna i relativna vlažnost zraka, kako pri tlu, tako i na visini. Po oba parametra zrak će se isušivati u ponedjeljak navečer, kada ojača bura.
Prije toga će i vlage biti više, 2 metra | Istramet

Prosječna vlažnost zraka u sloju 500-5000 metara | MeteoAdriatic

Naslovna: Sinoptička situacija za ponedjeljak u 13h | DWD

Sličan sadržaj