Znanstvenici otkrili dijamant Zemljine veličine u svemiru

14503791182_ee957653a0_c

Još jedno otkriće u svijetu astronomije. Tim astronoma otkrio je vjerojatno najhladnijeg bijelog patuljka ikad pronađenog, koji se formirao u dijamant veličine Zemlje.
Bijeli patuljak ili degenerirani patuljak je malena zvijezda koja se sastoji uglavnom od materije koja ne sadrži elektrone u sebi. Kako je masa bijelih patuljaka slična masi Sunca, a volumen Zemlji, te su zvijezde veoma guste. Bijeli patuljci sjaje zbog topline koja je zaostala u njima. Kako oni polagano zrače tu toplinu u okolni prostor tako se hlade.

Oko 900 svjetlosnih godina od nas, prema zviježđu Vodenjaka, nalazi se maleni, ekstremno gusti ostatak mrtve zvijezde koji se vrlo brzo rotira. Nazvan je PSR J2222-0137.
Pulsari su vrsta neutronskih zvijezda, promjera oko 10 km, koje se vrlo brzo rotiraju. Najbržim pulsarima za jedan je okret potrebno tek oko 3 ms, a milisekundnim pulsarima se nazivaju oni koji se rotiraju brže od 100 puta u sekundi. Pulsari u smjeru osi rotacije ispuštaju jako elektromagnetsko zračenje, uglavnom u obliku radio-valova. Nama pulsar, usljed rotacije pulsara i uskog snopa radio-valova, izgleda kao svemirski svjetionik, kao da pulsira. Astronomi koji su otkrili prvi pulsar mislili su da su detektirali prvi signal izvanzemaljske civilizacije.

Promatranja astronoma potvrdila su da pulsar tamo nije sam i po njegovom kretanju zaključilo se da orbitira u nečijem društvu, vjerojatno još jednog masivnog svemirskog tijela, vrlo sličnom ostatku zvijezde.
Međutim, kakav god teleskop koristili ne mogu ga vidjeti.

Postoji nekoliko opcija što bi to moglo biti. Još jedan pulsar koji brzo rotira, pulsar koji ne rotira ili možda crna rupa. Sve tri pretpostavke nastale su eksplozijom supernove. Ako se uzme u obzir da supernova od orbite napravi kaos, nelogično je da pulsar koji se vidi ima tako pravilno kretanje.
Stoga su astronomi ostavili kao posljednju mogućnost – bijelog patuljka veličine Zemlje, a mase veće od Sunca.

Ako se uzme u obzir da je taj bijeli patuljak nastao prije otprilike 11 milijardi godina, to onda znači da su godine kristalizacije ugljika zbog niskih temperatura, od njega napravile ogroman dijamant od (pazite sad) 90,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000 karata!

Sličan sadržaj