Zagrebački učenici razgovarali telefonom s astronautom na Međunarodnoj svemirskoj postaji

Učenici Prve srednje informatičke škole iz Zagreba u četvrtak su imali priliku porazgovarati s pravim pravcatim astronautom iz Međunarodne svemirske postaje. Riječ je o projektu ARISS, a mogućnost za razgovor imalo je 20 učenika koji su astronautu Scottu Tingleu postavljali neka poprilično zanimljiva pitanja, prenosi portal Srednja.hr.

Za sudjelovanje u projektu ARISS natjecalo se 39 škola iz Europske unije, a 14 njih dobilo je priliku razgovarati s pravim astronautima. Među njima je i Prva srednja informatička škola iz Zagreba, čija je profesorica etike i PIG-a, Tihana Jarić Dauenhauer pokrenula ovaj projekt.

Telefonski razgovor zagrebačkih učenika s Međunarodnom svemirskom postajom (ISS) odvio se u četvrtak ujutro, a započeo je postavljenjem pitanja učenicima o Međunarodnoj svemirskoj postaji. Učenicima je pitanja postavljao predstavnik Amaterskog radija ISS-a, koji je im je i objasnio kako funkcionira edukativni projekt ARISS, kao i sama Međunarodna svemirska postaja. Nakon što je profesorica Jarić Dauenhauer predstavila školu, krenula su pitanja učenika za astronauta Scotta Tinglea.

Između ostaloga, zanimalo ih je kako se astronauti Međunarodne svemirske postaje tuširaju te je li ikada netko od članova njihove svemirske posade imao većih zdravstvenih komplikacija i kako u tim slučajevima izgleda protokol.

Astronaut Scott Tingle pojasnio je da se svakoga dana brišu mokrim ručnicima te kako do sada nije bilo nikakvih zdravstvenih komplikacija kod članova. U slučaju da do njih dođe, svaki je član obučen za intervenciju, a postoje i vozila za hitnu evakuaciju. Školarci su doznali i da se astronauti s gubitkom mišića bore svakodnevno vježbajući s utezima te detalje o tome kako Međunarodna svemirska postaja trenutno provodi od 200 do 250 eksperimenata, među kojima im je najinteresantniji onaj koji ih priprema za hod u svemiru.

Astronauti, objasnio je Tingle, dnevnu rutinu provode na temelju Greenwich Mean Timea (GMT), a na učeničko pitanje čime se članovi posade inače bave kazao kako su među njima piloti, liječnik, jedan nastavnik te vojni inženjer. Učenike je zanimalo i kako spavaju u svemiru pa im je Tingle pojasnio kako nemaju krevete i ne leže, već se spava u vrećama za spavanje pričvršćenima za zid.

S probavom hrane nemaju problema jer je to prirodan proces, ali kako je učenicima objasnio astronaut, moraju biti oprezni kod podrigivanja, jer zbog izostanka gravitacije postoji mogućnost da umjesto zraka iz izađe hrana ili tekućina.

Zagrebačke srednjoškolce zanimalo je i koja im je najdraža aktivnost u slobodno vrijeme, te koliko traju treninzi i prilagodba na boravak u Međunarodnoj svemirskoj postaji. Kakve su odgovore dobili na ta pitanja i kako je tekla sama komunikacija s ISS-om, najbolje možete vidjeti u videu koji slijedi.

Sličan sadržaj