Znanstvenici pronašli fosil star 500 milijuna godina

Fuxianhuia_protens_653691S1

Znanstvenici su u ponedjeljak objavili kako su pronašli fosil bića nalik na škampa koje je živjelo prije 520 milijuna godina s iznimno dobro očuvanim srcem i krvožilnim sustavom što predstavlja najstariji poznati kardiovaskularni sustav na svijetu.

Nazvan Fuxianhuia protensa stvor pripada skupini nerazvijenih člankonošaca, beskralješnjaka s vanjskih pokrovom koji uključuju rakove poput rakovica, škampa i jastoga kao i insekte, paukove i dvojenoge.

Upečatljivi fosil otkriven u pokrajini Junan na jugozapadu Kine datira iz vremena kambrijske eksplozije, razdoblja u povijesti Zemlje u kojem su se prvi puta pojavile mnoge važne životinjske skupine prije više od 500 milijuna godina.

“Izuzetno je rijetko i neobično da se očuva tako osjetljiv organski sustav u jednom od najstarijih fosila u tako iznimnim detaljima”, kaže paleontolog Xiaoya Ma iz Prirodoslovnog muzeja u Londonu i jedan od znanstvenika koji je radio na istraživanju čiji su rezultati objavljeni u časopisu Nature Communications.

Meki dijelovi životinjskog tijela obično trunu nakon smrti što znači da se u fosilima uglavnom očuvaju dijelovi kao što su kost, zub ili oklop.

“No, pod izvanrednim okolnostima meko tkivo i anatomski organski sustavi također mogu biti očuvani u fosilima”, kazao je Ma.

U slučaju Fuxianhuiae protensae kod fosila se vidi cjevasto srce u sredini tijela s bogatim i razgranatim sustavom krvnih žila koje vode do očiju, ticala, mozga i nogu.

Taj fosil baca novo svjetlo na evoluciju organizacije životinjskog tijela i pokazuje da čak i neki od najranijih stvorova nalikuju današnjim srodnicima, kažu znanstvenici.

Fosil “pokazuje da je prije 520 milijuna godina takav sustav bio vrlo razvijen, posebno u pogledu bogate vaskularizacije glave. To sugerira da mozak te vrste treba dobru opskrbu kisikom za funkcioniranje”, kazao je neuroznanstvenik Nicholas Strausfeld sa sveučilišta Arizona koji je sudjelovao u istraživanju.

Fuxianhuia protensa dugačka je oko 11 centimetara i pokrivena oklopom, ima brojne noge i oklop oko glave sličan današnjem škampu. Ima i par ticala i oči koje se mogu rotirati kako bi vidjele u različitim smjerovima, kažu znanstvenici.

Stvor je živio u plitkim morima i vjerojatno je plivao i hodao duž morskog dna no još nije jasno je li bio grabežljivac ili strvinar.

Dobro očuvano stanje mekog tkiva fosila rezultat je nekog iznenadnog događaja poput podvodnog klizišta, kaže Strausfeld.

Znanstvenici vjeruju da su stvorovi s kardiovaskularnim sustavom živjeli i prije ovog fosila no nema znanstvenih dokaza takvoga vjerovanja.

Tekst: Hina
Foto: wikipedia

Sličan sadržaj