Znanstvenici su evidentirali val za koji vjeruju da je najveći ikad zabilježen u južnoj hemisferi

Znanstvenici su na južnoj hemisferi evidentirali val visok 23,8 metara, otprilike visine osmerokatnice te ga smatraju najvećim dosad zabilježenim.

Golemi val snimljen je u utorak uz pomoć posebne plutače namijenjene prikupljanju raznih podataka, za vrijeme snažne oluje koja je harala Južnim polarnim oceanom, velikom vodenom masom koja se nalazi blizu Antarktike. Val je evidentiran blizu otoka Campbella, oko 700 kilometara južno od Novog Zelanda, izvijestilo je novozelandsko savjetodavno tijelo za oceanografiju MetOcean Solutions.

Viši oceanograf Tom Durrant rekao je da je prethodni rekord držao val visok 22,03 metra zabilježen 2012.

“Po našim saznanjima riječ je o najvećem dosad snimljenom valu u južnoj hemisferi”, kazao je Durrant, dodavši da je upravo Južni ocean poput strojarnice za generiranje golemih valova.

“Moram napomenuti da kalifornijski surferi mogu očekivati dovoljno energije upravo od posljedica ove oluje. Za otprilike tjedan dana ovi će valovi, doduše puno niži, stići do njihovih obala”, rekao je.

Pretpostavlja da je bilo još valova visine oko 25 metara, no plovak postavljen u ožujku koji mjeri ekstremne uvjete u Južnome oceanu uključuje se za snimanje svaka tri sata po dvadeset minuta zbog štednje baterija.

“Vrlo je vjerojatno da je bilo još golemih valova dok naš plutajući objekt nije snimao”, smatra Durrant.

Najveći val u povijesti nastao je nakon potresa 1958. na Aljasci. Potres je generirao tsunami koji je stvorio goleme valove u zaljevu Lituya. Po podacima časopisa Smithsonian val je bio visok 30,5 metara.

Naslovna: Ilustracija, Goran Gajić // Tekst: HINA

Sličan sadržaj