Zrnat snijeg i tuča zabijelili dijelove Rijeke, donosimo i nešto više detalja o nadolazećoj promjeni u petak

Piše: Nenad Prošić

Protekli dani donijeli su nešto hladnije vrijeme, ali se zadržalo nestabilno, zbog čega je malo snijega palo i u unutrašnjosti Hrvatske i gorju, a kiše na Jadranu.

U srijedu oko 16.20 sati s premještanjem oslabljenog poremećaja na riječkom području padao je zrnat snijeg i tuča, koji su uspjeli malo i zabijeliti podlogu. Zapuhao je vjetar sjevernih smjerova, što znači da će se vrijeme nakratko smiriti.
U Gorskom kotaru bilo je i pljuskova snijega.

Četvrtak bi trebao proći u bar djelomice sunčanom vremenu, ali će se navečer naoblačiti pa malo kiše može pasti na riječkom području.

U petak glavnina pogoršanja s kišom pljuskovima, moguća je i grmljavina. I kada su već po brojnim medijima (gledajući 7-dnevnu prognozu DHMZ-a koja je računalni izračun), ali i u službenim prognozama (stari izlazi modela, iako ni po njima snijeg do mora nije bio izgledan) krenule najave o velikoj hladnoći i obilnom snijegu dogodio se veliki preokret. Pogoršanje u petak i subotu se svelo samo na prolaznu frontu, bez ikakve prateće sekundarne ciklone koja bi onda donijela duže oborine i snijeg ne samo u gorskim predjelima. Od svega toga ništa.

Bit će jedan relativno kratkotrajni zimski prodor koji će rezultirati s minusom i snijegom u Gorskom kotaru, tijekom petka poslijepodne te do noći na subotu. Jugo koje će puhati tijekom petka će okrenuti na kratkotrajnu buru umjerene jačine, tek u Podvelebitskom kanalu nešto dugotrajnija i jaka bura, dok će prema otvorenom moru biti prolazno pojačane tramontane u subotnje jutro.

Iako prognostički materijal Aladina “hvata” samo jutarnje sate subote vidi se dolazak hladne, ali razmjerno suhe zračne mase pa se može predvidjeti da oborine već u noći na subotu brzo prestaju. Navečer i u noći mjestimice i obilnije oborine uz nagli pad temperature zraka tako da bi na području Gorskog kotara bilo realno za očekivati probleme u prometu prvenstveno zbog snijega. Tamo bi mjestimice moglo pasti 20-ak cm za relativno kratko vrijeme.

Na Kvarneru dominirat će kiša, koja mjestimice može biti obilnija, a sa zahladnjenjem snježna granica može se spustiti na oko 500 metara.

No već do subotnjeg jutra se očekuje brzo smirivanje vremenskih prilika.
Za nedjelju se naslućuje još jedna kratka promjena koja bi mogla donijeti Gorskom kotaru još malo snijega, a Primorju kiše.

Sličan sadržaj