10 najvećih meteoroloških / klimatskih događaja u 2015. godini

Godina 2015. ostat će upamćena po velikoj toplini, snažnim olujama, jakom El Ninu, brojnim tropskim sustavima. Ovdje se prisjećamo najintenzivnijih događaja koji imaju veze ili s klimom ili s vremenom.

1. Najtoplija godina otkako se vode mjerenja

2015. godina srušila je rekord od 2014. godine te postala najtoplija godina na globalnoj razini otkako postoje mjerenja. Prvih 9 od 11 mjeseci imalo je status najtoplijih mjeseci s rekordima, a listopad i studeni postali su mjeseci s najvećim odstupanjem od prosjeka na globalnoj razini.

Odstupanje godina od prosjeka na globalnoj razini, izvor: NOAA

2. Najjači El Nino otkako postoje zapisi
El Nino visokog potencijala, prerastao je tijekom srpnja u jaki, a sredinom studenog imao je najveću zabilježenu toplinu površine istočnog Pacifika ikad zabilježenu. Odstpanje na tjednoj bazi bilo je 3°C veće od prosjeka.

3. Uragan Patricia – Najjači sustav na zapadnoj hemisferi ikad
Rekordno topla površina istočnog Pacifika, uzrokovana El Ninom, 23. listopada dovela je do naglog jačanja Patricije uz obalu Meksika na uragan 5. kategorije, sa stalnom brzinom vjetra od 322 km/h i tlakom u centru od 879 hPa.


4. Požari u Indoneziji – Najskuplja katastrofa na Zemlji, 16 milijardi dolara

Zemljina najskuplja katastrofa u 2015. godini i najskuplja indonezijska katastrofa ikada su požari koji su pogodili ovu zemlju te počinili štetu od 16 milijardi dolara.


5. Najsmrtonosnija vremenska katastrofa u 2015. – Valovi vrućine u Indiji, Pakistanu i Europi

Zemljina najtoplija godina u povijesti dovela je do 3 značajna vala vrućina koji su usmrtili više tisuća osoba.
U svibnju je Indiju pogodio ekstreman val vrućina u kojem je umrlo 2500 ljudi. Pakistan je tijekom lipnja izgubio 1229 ljudi, a u rekordnom valu vrućina koji je na ljeto pogodio Europu, živote je izgubilo više stotina ljudi.

6. Najsmrtonosnija oluja 2015. godine – poginulo 328 ljudi
Pet tjedana intenzivnog djelovanja monsuna (potaknutog iznadprosječnom toplinom oceana) dovelo je do poplava koje su u studenom i ranom prosincu pogodile Šri Lanku i jug Indije. Poginulo je 328 ljudi, a šteta je procijenjena na 3 milijarde dolara.
Najteže je stradao grad Chennai, područje na kojem živi 9 milijuna ljudi. Bio je potpuno potopljen. Tijekom studenog dobio je 1219 mm kiše, što se nikada nije dogodilo otkako postoje mjerenja. A početkom prosinca dobio je i novi rekord za 24h količinu kiše koji iznosi 345 mm.

7. Divlji Božić u SAD-u
Brojni će Amerikanci protekli Božić zasigurno pamtiti. Rekordna koncentracija vlage u atmosferi dovela je do obilne kiše i stvaranja dva vala tornada uz poplave. U svemu je stradalo 59 ljudi. Zbog obilne kiše rijeka Mississippi imala je rekordan vodostaj južno od St. Louisa.

8. Tropski ciklon Pam
U petak, 13. ožujka Vanuatu je pogođen snažnim ciklonom Pam. Na svom vrhuncu vjetar je puhao brzinom od 265 km/h, čineći tako ciklon tek jednim od 10 sustava 5. kategorije koji su nastali istočno od Australije, a tek drugim koji je pogodio neko kopno istočno od Australije. S tlakom od 896 hPa, radilo se o drugom najjačem sustavu u južnom Pacifiku od početka mjerenja. Poginulo je 16 ljudi, a šteta je procijenjena na oko pola milijuna dolara.

9. Uragan Joaquin
Uragan Joaquin bio je najjači atlantski uragan još od 2007. godine. S vjetrom od 249 km/h, postao je druga najsmrtonosnija i druga najštetnija imenovana oluja na Atlantiku u 2015. godini.
Na Bahamima je početkom listpada počinio štetu od 100 milijuna dolara, poginulo je 35 ljudi. Potom je nastavio prema SAD-u, ali nije direkno došao do kopna, već je skrenuo na otvoreni Atlantik. No, i to je bilo dovoljno da velika količina vlage pogodi Sjevernu i Južnu Karolinu, donoseći kišu koja padne jednom u 1000 godina.
Nastale su velike poplave u kojima je poginula 21 osoba uz štetu od 2 milijarde dolara.

10. Rekordna tropska aktivnost na središnjem Pacifiku
Rekordna toplina vode dovela je i do rekordne sezone:

– 8 imenovanih oluja na sjevernom dijelu (rekord 4)
– 14 imenovanih oluja, 8 uragana i 5 velikih uragana
– 127 ACE jedinica (jedinica ciklonalne energije)
– rekordno visoka površinska temperatura oceana

Izvor: Jeff Masters Blog

Sličan sadržaj