Mali Lošinj: Prijeđen oborinski prosjek za siječanj / Idućih dana jako puno kiše i “snjegožder”

web_fronte_sutra12

O prilično nagloj promjeni koja je uslijedila početkom godine pisali smo već u nekoliko navrata. Dugotrajnu anticiklonu zamijenio je niz ciklona. Izbrojali smo ih 3, a niz se tek treba nastaviti.

Ciklone su donijele obilne oborine. Obilna kiša pala je na većem dijelu Kvarnera, a ponegdje je čak i prijeđen već prosjek za siječanj.
Prema posljednje dostupnim mjerenjima, do 7. siječnja u 7h u Malom Lošinju palo je 136 mm kiše, čime je prosjek premašen za gotovo 50 mm. Slična situacija je i u Senju gdje je palo 105 mm oborine, te je prosjek također premašen.

Obilna kiša u “danima ciklona” zabilježena je i u Rabu gdje je do istog termina palo 80 mm, a u Rijeci 69 mm kiše.

Obilnih oborina bilo je mjestimice i u ostalim dijelovima Hrvatske. Gledajući veće dalmatinske gradove palo je između 50 i 70 mm kiše, a unutrašnjost zemlje također je dobila i do 50 mm oborine, kao i unutrašnjost Istre, s time da je u Sisku također premašen mjesečni prosjek.

Ciklone su, naročito posljednja, donijele i obilniji snijeg pa je tako u četvrtak ujutro na području Hrvatske mjereno i do pola metra snijega, a Zavižan, Slunj i Hrvatska Kostajnica tu su brojku i prešli za nekoliko centimetara.
Snijeg je u većim količinama pao i u Gorskom kotaru i Lici. U Crnom Lugu izmjereno je 45 cm, Delnicama 42 cm, Gospiću 31 cm, Otočcu 28 cm, a u Pargu 26 cm.

Bilo ga je i na Kvarneru u dva navrata, u zaleđu se formirao i vrlo pristojan snježni pokrivač. Sve ovo navedeno ostat će samo za statistiku jer stiže “snjegožder”, odnosno vjetar južnih smjerova, posebno jugozapadnjak, koji velikom brzinom otapa snijeg, a to je i najava zatopljenja uz dosta kiše.

Četvrtak je samo prolazno donio predah od ciklonalne aktivnosti, jačanjem grebena nad našim područjem. No, isti će brzo slabjeti i svoje mjesto prepustiti novim frontama s Atlantika, zbog čijeg će se djelovanja u Sredozemlju formirati ciklone i donositi obilnu kišu Kvarneru i Gorskom kotaru.

Vikend će biti oblačan s kišom, koje do ponedjeljka mjestimice može pasti i preko 100 mm. Puhat će umjeren do jak vjetar južnih smjerova na Kvarneru, u Gorskom kotaru umjeren do jak jugozapadnjak s kojim će se visina snijega brzo smanjivati.

U novom tjednu nastavit će se slično vrijeme bar u prvom dijelu. Očekuje se malo mannje kiše, ali će mogućnost za kišu tijekom ponedjeljka i utorka itekako postojati.
Od srijede postoji naznaka nekih promjena sinoptičke situacije, a o tome ćemo više idućih dana kada porastu šanse za ostvarenje tih promjena.

Naslovna: Sinoptička slika za petak, model ECMWF/DHMZ

Sličan sadržaj