2017. na Atlantiku među tri najdestruktivnije godine u povijesti mjerenja

30. studenog završila je sezona pojavljivanja tropskih sustava na Atlantiku, a ova će biti upamćena kao jedna od destruktivnijih, ni manje ni više nego jedna među tri najdestruktivnije u povijesti mjerenja, koja se obavljaju od 1851. godine.

O tome svjedoče i tri uragana čija se imena zbog velike količine štete i brojnih žrtava više neće pojavljivati na listama uragana na Atlantiku. To su Harvey, Irma i Maria, koji su ušli u među deset najrazornijih uragana.
Harvey je pogodio Teksas, Irma Karibe i SAD, dok je Maria uništila Dominiku. Procjenjuje se da su samo na teritoriju SAD-a ova tri uragana počinila štetu od 207 milijardi dolara, dok je od njih smrtno stradalo 277 ljudi.

Tijekom sezone od 17 imenovanih tropskih sustava, deset ih je imenovano uraganima, a od tih deset čak šest ih je bilo treće ili više kategorije. Riječ je o iznadprosječnom broju tropskih sustava.

Na portalu Crometeo naveli su i neke od zanimljivosti protekle sezone.

– Uragan Harvey je na jugoistoku Teksasa na meteorološko postaji Nederland donio 1539 mm kiše, što je rekordna količina oborine od nekog tropskog sustava u SAD-u u znanoj povijesti (stari rekord je iznosio 1321 mm (uragan Hiki, Havaji, 1950.g)

– Stalna brzina vjetrova uragana Irma je iznosila 298 km/h. Time je postala po brzini vjetra najjači atlantski uragan u znanoj povijesti izvan Karipskog mora i Meksičkog zaljeva. Irma je po stalnoj brzini vjetra drugi najjači uragan na Atlantiku (jači je s vjetrovima od 306 km/h bio samo uragan Allen iz 1980. godine)

– Irma je intenzitet vjetrova od 298 km/h (185 mph) održavala punih 37 sati, što je novi svjetski rekord. Još nikad nijedan tropski sustav nije toliku snagu vjetra održavao toliko dugo vremena. Do ove godine rekord je držao tajfun Haiyan koji je 2013. godine navedenu brzinu vjetra održavao 24 sata.

– Uragani Irma i Harvey su pogodili kopno SAD-a kao uragani četvrte kategorije. To je prvi puta u znanoj povijesti da se u jednoj godini dogodi tako nešto

– Uragan Irma je potpuno uništio karipski otok Barbudu. Svih 1800 stanovnika je napustilo otok koji je tako, prvi puta u 300 godina otkad je nastanjen, ostao bez ljudi

– Uragan Maria je prouzročio najveći i najduži prekid u opskrbi strujom u povijesti SAD-a. Čitav Portoriko (3.4 milijuna ljudi) je ostao bez struje te još 103 tisuće ljudi na Američkim Djevičanskim Otocima. Zadnjeg dana studenog (više od dva mjeseca nakon što je Maria pogodila Portoriko. 20.9.2017) još je 35% stanovništva (1.5 milijuna ljudi) bez struje, 6% stanovništva je bez vode.

Naslovna: wunderground.com

Cijela sezona izvrsno je prikazana u 15-minutnom videu u kojem se ubrzano prikazao cijeli tijek sezone putem NASA-inog GOES satelita, s objašnjenjima s lijeve strane.

Sličan sadržaj