Pogledajte erupciju vulkana na Baliju u kombinaciji s grmljavinom

Vulkan Mount Agung na Baliju krajem studenog počeo je davati znakove života, a od tada do danas nastavio je s gotovo svakodnevnom aktivnošću.

Iz preventivnih razloga, stanovištvo oko vulkana je evakuirano. Vulkan izbacuje gusti crni dim 3 do 4 km uvis te tako direktno utječe na sigurnost u odvijanju zračnog prometa.

U povijesti je imao nekoliko jačih erupcija, a posebno 1843. i 1963. kada je izbacio oko 1 gigatona pepela. U njegovoj erupciji prije 54 godine je poginulo 1600 ljudi.

Znanstvenici su nedavno došli do zaključka kako vulkani mogu odigrati veliku ulogu u spriječavanju globalnog zatopljenja, ali i poticanju globalnog zahladnjenja, no za to je potrebna superupcija, koja se događa jednom u 17 tisuća godina.

Ne baš tako davno, u erupciji vulkana Pinatubo 1991. godine, svojom je erupcijom doveo do smanjenja globalne temperature, ali u osjetno manjoj mjeri nego bi to bilo superupcijom.

Tada bi bilo izbačeno najmanje 1000 gigatona u atmosferu, a od velike količine pepela i dima sunce bi nestalo na nekoliko desetljeća uz osjetan pad temperature zraka.

Vulkan na Baliju za sada nema takve “ledenodobske” intencije. Zato promatrače “časti” spektaklom koji čine njegova erupcija i grmljavina.

Sličan sadržaj