25 vremenskih katastrofa od najmanje milijardu dolara u 2014. godini

Zemlja je tijekom 2014. godine imala relativno tihu godinu, što se vremenskih nepogoda tiče. Meteorološke nepogode počinile su štetu u vrijednosti od 132 milijarde američkih dolara, što je 37% manje od 10-godišnjeg prosjeka koji iznosi 211 milijardi dolara. Napisano je to u Godišnjem svjetskom izvještaju o klimi i katastrofama.

Zabilježeno je 25 meteoroloških katastrofa sa štetom od najmanje milijardu dolara i 27 prirodnih katastrofa od najmanje milijardu dolara (uključujući i potrese). Ovo je malo ispod 10-godišnjeg prosjeka, jer u tom prosjeku bude 27 meteoroloških nepogoda sa štetom od milijardu ili više dolara.
U usporedbi s 2013. godinom dogodio se osjetan pad, jer je te neslavne godine zabilježena čak 41 nepogoda čija je šteta dosezala ili premašivala milijardu dolara.

Najskuplja prirodna katastrofa u 2014. godini bila je poplava u Indiji i Pakistanu, uzrokovana monsunskim kišama. Procijenjena je šteta od 18 milijardi dolara, a poginulo je 648 osoba. Postala je najskupljom katastrofom u indijskoj povijesti.

Ostale katastrofe i njihove štete i posljedice, možete vidjeti na slici ispod. SVisoko 6 mjesto zauzele su i poplave u Srbiji i Bosni, iako nam nije jasno zašto nije spomenuta i Hrvatska. U Srbiji i Bosni 4.5 milijardi dolara štete uz 86 poginulih osoba.

disasters-2014

Sličan sadržaj