Divlji kraj travnja u SAD-u: Velika ciklona donijela cijeli niz neprilika

Zadnji vikend travnja 2017. godine Amerikanci će dugo pamtiti, jer su od samo jedne ciklone dobili cijeli niz nevolja. Na popisu učinaka našli su se tako rekordna toplina, rekordne poplave, velika nevremena s razornim tornadima pa čak i snježne mećave s jakim vjetrom.

S tople južne strane ovog golemog sustava s naslovne slike, u jugozapadnoj struji pritjecao je ka jugoistoku suh i osjetno topliji zrak pa je u Tampi na Floridi zabilježen i apsolutni rekord za travanj od 35.5°C. Osim Tampe, na istočnoj obali SAD-a također su zabilježeni brojni rekordi, što se vidi i na slici ispod.

S prednje strane ciklone, središnje i južne dijelove SAD-a prošlog su vikenda pogodile snažne oluje, u kojima je smrtno stradalo najmanje 13 osoba. Oluje su pogodile Missouri, Arkansas, Mississippi i Teksas. Zabilježeno je i do 300 mm kiše u samo 48h, zbog čega su se rijeke izlile iz korita te su nastale velike poplave.
Nevjerojatani kadrovi iz Arkansasa, Brian Emfinger‏

U toplom sektoru i na lokacijama s jakim vertikalnim uzdizanjem zraka i rotacijom, dolazilo je do nastanka brojnih tornada, a na području Forth Wortha u Teksasu, zabilježen je i drugi ovogodišnji EF-4 tornado.
Gradić Canton u Teksasu teško je stradao.

Istovremeno je na višim predjelima Velike nizine padao snijeg kojeg je palo i do 80 cm, a obilnog snijega u posljednja dva dana travnja bilo je i na područjima Colorada, Nebraske, Kansasa i Oklahome, a snijeg je prouzročio i poteškoće u prometu.
Scena iz zapadnog Kansasa, Emily Younger

Zabilježeno je i gotovo 1 milijun udara munja. Blitzortung.org

Uz sve navedeno logično je bilo očekivati da će SAD nakon svega dobiti još jednu prirodnu nepogodu skuplju od milijardu dolara. Ovo je već šesta prirodna nepogoda koja je pogodila SAD do sada u godini, a da je po učinjenoj materijalnoj šteti bila skuplja od milijardu dolara.

Sličan sadržaj