-35°C izmjereno u Švedskoj, poplave na jugu Španjolske / Sljedeći tjedan veliko zatopljenje stiže u Ujedinjeno Kraljevstvo, a nama…

1

Uistinu je bio leden protekli vikend na području sjeverne Skandinavije. Temperatura se spuštala i do -35°C, posebno tijekom subote kako se može vidjeti i iz naslovnog prikaza temperatura.

Hladnoća je nastala zbog djelovanja anticiklone koja je podržavala vedro vrijeme, a sa snijegom na tlu omogućeno je veliko ohlađivanje. U nedjelju je već došlo do zatopljenja i utjecaja ciklone, ali nije dovoljno zatoplilo da bi se izbjegao obilan snijeg. Na slici prizor iz Finske.

Potpuno je to druga situacija u odnosu na prošlu godinu kada je oluja Desmond pogodila zapad Europe i Skandinaviju donoseći obilnu kišu i jak vjetar.
Desmond

Zato je jug Španjolske, pogođen ovog vikenda uvjetima “Desmonda”, a obilne oborine počinile su poplave u Malagi, foto: severe-weather.eu

A oborine su bile vrlo obilne i na drugim lokacijama; Izvor: AEMET

Zanimljiva je i karta temperaturnog odstupanja, koja otkriva dosta topline danas upravo u Skandinaviji, dok je veći dio Europe na udaru negativnog odstupanja.

Ovakva sinoptička situacija nad Europom potrajat će do početka drugog desetodnevlja prosinca, kada će doći do uspostave blokirajuće anticiklone nad Ujedinjenim Kraljevstvom. Taj blok Englezima i ostalima na Otoku donosi i toplinu s Atlantika, a našim krajevima izgledno zahladnjenje sredinom mjeseca. O jačini zahladnjenja i popratnim efektima koje bi moglo donijeti informirat ćemo uskoro putem naše analize.

Jedno je sigurno. Prva dekada prosinca nije ona u kojoj je glavnu riječ vodila toplina. Temperature su uglavnom bile i ostat će u razini prosjeka ili čak i ispod, tek potkraj dekade i malo iznad prosjeka, ali sve u svemu suprotno od prošlogodišnjeg prosinca, a zima još nije pošteno ni počela.

Sličan sadržaj