Tropski “paradajz” dobio obilniji snijeg (VIDEO)

Cierra Poomaihealani ‏@pierra_mae /Twitter
Cierra Poomaihealani
‏@pierra_mae /Twitter

Našalili smo se malo u naslovu, mijenjajući izgovor engleske riječi za raj, odnosno “paradise”, aludirajući na rajčicu. No, i bez toga vjerujemo da ste bez problema zaključili kako je “negdje” u tropima pao snijeg.

Kada se gleda lista lokacija sa snijegom, zasigurno ćete najrjeđe pogledati u trope da bi našli snijeg. Međutim, i to se događa. Opće je poznata činjenica da se najviša afrička planina i ugasli vulkan Kilimanjaro nalazi u tropskom pojasu, ali je njegov vrh prekriven vječnim snijegom i ledom, jer se nalazi na visini od 4600 metara.

Slično je i sa najvišim vrhovima najegzotičnije savezne države SAD-a, Havaja. Ova je otočje puno poznatije kao tropski raj središnjeg Pacifika, a malo je manje poznata činjenica da su njihovi vulkani, zbog svoje visine pravi zimski “centri”.

Upravo se to dogodilo s arhipelagom proteklog tjedna. Izdano je čak i upozorenje za zimsku oluju na najvišim vrhovima Velikog otoka. “Istreslo” se i do pola metra snijega, a zanimljivo, oborine su nastale zbog dotoka tropske vlage s juga. U hrvatskom jeziku ovakvi kontrasti nazivaju se izrazom oksimoron, dakle ovo bi trebala biti oksimoronska meteorologija, tropska vlaga donijela snijeg najvišim vrhovima Havaja!

Uobičajeno se snježne oborine u zimsko doba ne spuštaju ispod 2700 metara, a budući su dva najviša vrha Havaja, vulkani Mauna Kea i Mauna Loa visoki i preko 4000 metara, ne čudi da dobivaju i obilniji snijeg.

U suprotnosti s visinama, na tlu uz more potpuno druga priča, temperatura se kreće od 27 do 30°C, ali zato ista ta tropska vlaga koja donese snijeg planinama, na nižim područjima donosi vrlo obilnu kišu.

Sličan sadržaj