AccuWeather predviđanja za ljeto 2019. | Od toplinskih valova do olujnih nevremena

AccuWeather predviđanja za ljeto 2019.

Meteorološki servis AccuWeather objavio je svoju već redovitu prognozu i to za nadolazeće ljeto (lipanj, srpanj, kolovoz) za cijelu Europu. Većem dijelu Europe prijete opasni toplinski valovi, dok jugoistočnu Europu i Balkan očekuju jake oluje.

Dok će veći dio Europe biti pod udarom sušnog vremena i opasnih toplinskih valova, većem dijelu Balkana prijete učestale jake grmljavinske oluje. To vrijedi posebno za područje Dalmacije, ali i južne dijelove kopnene Hrvatske. Sjevernom Jadranu, središnjoj Hrvatskoj i Slavoniji prijete dulja razdoblja velikih vrućina i toplinski valovi.


“Iako dijelovi Balkana neće biti imuni na toplinske valove, ekstremna vrućina bit će ograničena”, piše AccuWeather.

Opasne oluje prijetit će području od Grčke do Srbije, Rumunjske i Bugarske, ali i dijelovima Jadrana.

“Ove će oluje donijeti velik broj munja, bujične poplave i orkanske vjetrove te tuču”, upozoravaju meteorolozi. “Najjače oluje mogle bi dovesti i do stvaranja tornada”, dodaju.
Ovakve jake oluje očekuju se najviše tijekom poslijepodnevnih i večernjih sati. “Najveću opasnost donijet će orkanski vjetrovi, tuča i bujične poplave”, zaključuje se u prognozi za Balkan.

Ljeto će u Europi svakako obilježiti dugotrajni toplinski valovi koji će zahvatiti područja od Portugala i Španjolske pa sve do Poljske i Mađarske. Toplina će početi već u lipnju u Španjolskoj i Portugalu, a kasnije će se širiti na sjever i istok kontinenta.


Vrućine će biti dugotrajnije nego prošlog ljeta, kada su u dijelovima Portugala, Belgije, Nizozemske, Njemačke i Skandinavije zabilježene rekordne temperature, ali su uglavnom trajale samo tjedan dana.

Temperature više od 38 °C očekuju se od sjeverne Francuske, Belgije i Nizozemske pa sve do Poljske, Slovačke i Mađarske.


“Temperature zraka će u dijelovima južne i istočne Francuske od srpnja do početka kolovoza ići preko 40 °C”, izjavio je meteorolog Tiluer Roys.

Dijelove Španjolske i Portugala očekuju toplinski valovi koji će trajati danima, a temperature zraka rasti će i iznad 43 °C. Uz to, noći će biti vrlo tople pa stanovnici osvježenje neće osjetiti ni tada.

Intenzivni toplinski valovi i duga razdoblja suhog vremena tijekom ljeta donijet će i veliku opasnost od požara u većem dijelu zapadne i srednje Europe.


Područja s najvećim rizikom bit će ona od sjevernog Portugala do sjeverne Španjolske i od Alpa do Njemačke i Češke.

Vlažna zima i proljeće u većem dijelu zapadne i srednje Europe rezultirat će bujnijom vegetacijom nego prethodnih godina. Međutim, kako će suho vrijeme prevladavati početkom ljeta, tako će i opasnost od požara biti još veća.

Sličan sadržaj