Accuweather: Topla jesen za područje Balkana

Accuweather
Accuweather

Iznadprosječna toplina dominirat će vremenskim trendom u većini Europe kako se jesen bude i službeno pridržavala. Isto ne vrijedi za područje Ujedinjenog Kraljevstva koje će imati kišnu i vjetrovitu jesen, prognozira američki Accuweather.

Oluje s Atlantika kretat će se preko UK sve do obala Skandinavije, a do kraja studenog očekuje se niz jakih oluja. Za ovu sinoptičku situaciju bit će zaslužni bivši tropski sustavi s tlantika koji će dolaziti do Europe i podržavati na zapadu vrlo nestabilno, često i olujno vrijeme. Najveće šanse za takve oluje bit će tijekom rujna i listopada.
Ovakvo “mokro” vrijeme podržavat će i niže temperature u UK, dok će se u južnom dijelu Skandinavije bar u početku nastaviti iznadprosječne temperature koje će pasti prema studenom.

“Accuweatherovci” toplinu daju području od Francuske do Poljske, ali uz naznaku da će ta toplina ostavljati mogućnost za jače grmljavinske oluje. Najtoplije bi trebalo biti u prvom dijelu jeseni, ali se ne očekuju valovi vrućine.

Nama prognoziraju suhu i iznadprosječno toplu jesen, jer će se prema njihovim riječima “Mediteranom prostirati greben” koji će podržavati suho i iznadprosječno toplo vrijeme.
Isti taj greben bit će zaslužan za držanje ciklona daleko na sjeveru te će postojati manje šanse za kišu.
Toplina će pristizati iz Afrike, možda čak i vrućina, a najviše će biti pogođeni dijelovi Španjolske, Italije i Balkana, a spominju se čak i uvjeti suše.
Kišu nam tek najavljuju za studeni.

Sličan sadržaj