Accuweather uveo 90-dnevnu prognozu

Clipboard01

Američka privatna meteorološka tvrtka, poznati Accuweather, odlučio se za korak naprijed u davanju svojih vremenskih prognoza pa su svoju uslugu proširili na čak 90 dana.

Tako danas možete za bilo koje mjesto za koje daju prognozu vidjeti i produženu prognozu. Mi smo u priloženom primjeru odlučili malo “skočiti” u lipanj da vidimo što prognoze kažu za Rijeku.

Međutim, nemojte se dati zavaravati. Koliko možda ovaj potez bio pametan, utoliko i nije, jer će se sada naći oni koji će misliti da je ta prognoza mjerodavna i na temelju nje raditi senzacije. Kao što je slučaj sa 7-dnevnom prognozom na DHMZ stranicama, gdje neupućeni misle kako će se takva prognoza 100% ostvariti, a lijepo piše u opisu da je to računalni izračun i ništa više.

Tako i mi upozoravamo da je ova Accuweatherova prognoza računalni izračun i ništa više i pozivati se na njenu vjerodostojnost tako daleko unaprijed velika je besmislica. Eventualno se iz nje može izvući trend vremena (mokro-suho, toplo-hladno), ali tada se ista treba ponavljati bar 20-dana da bi se i takvom trendu vjerovalo.

Dovoljan dokaz te nevjerodostojnosti je i činjenica da trenutna njihova prognoza nema nikakvu promjenu vremena za četvrtak kod nas, što svi modeli najavljuju.

Sličan sadržaj