U četvrtak prolazna promjena uz osvježenje / Povratak zime u 3. dekadi travnja?

Foto: Željka Randić
Foto: Željka Randić

Travanj je započeo sa sunčanim i iznadprosječno toplim vremenom, iako temperature u PGŽ nIsu bile toliko visoke kao primjerice u unutrašnjosti Hrvatske.

Potom je proteklog vikenda na vrijeme utjecala ciklona koja je stigla s juga Afrike do Jadrana, ali izuzev obilnije kiše i pljuskova u Malom Lošinju, drugdje u županiji i nije bile obilnijih oborina. Zato je uz kišu svakako se osjetilo osvježenje.
U Gorskom kotaru temperatura je u subotu imala i jednoznamenkastu vrijednost, a i u Rijeci je bilo svježe uz tek koji stupanj iznad 10°C. Otoci su bili topliji, ali se i na njima osjetio utjecaj ciklone i fronte.

Ciklona je obilnu kišu donijela Božavi na Dugom otoku (103 mm), a u unutrašnjosti Hrvatske radilo se o manjim količinama, iako je dolazilo i do pojave grmljavine, prvi put u godini.

U novi tjedan ušlo se sa stabilnijim vremenom, što je značilo i ponovni rast temperatura. Slično se događa i danas. Dominira vedrina područjem od Istre do Like, tu i tamo uz umjerenu naoblaku. Ugodno je toplo, puše slab do umjeren jugozapadni vjetar, a temperature su proljetne. Kreću se od 7 do 18°C u gorju, a u Istri i Kvarneru raspon je od 16 do 23°C.
Dakle nema pretjerane vrućine, vlaga je nešto izraženija (oko 60%), ali ne radi neki značajniji osjet sparine.

U srijedu će biti oblačnije, prije samog dolaska fronte sa sjeverozapada Europe koja nas očekuje u četvrtak sredinom dana.
Tijekom srijede postojat će mogućnost za tzv. predfrontalne nestabilnosti, ali konkretniju kišu ne daje niti jedan relevantan model. Na otocima će ojačati južni vjetar.
Četvrtak će u svom prvom dijelu biti promjenjivo ili pretežno oblačan s kišom, a s frontom može biti i izraženijih pljuskova s grmljavinom. Malo će osvježiti.
No, već od četvrtka poslijepodne pa do kraja tjedna stabilnije i ponovno toplije.

Međutim hladnoću ne treba nikako otpisivati. Upravo suprotno. Sve je izglednije da nas u 3. dekadi travnja čeka znatno hladnije vrijeme od prosjeka pa čak u igru dolazi i planinski snijeg. Još je prerano za detalje pa se ovdje radi samo o trendu, koji je nekako bio i očekivan, a uzrokovan je zatopljenjem u stratosferi koje se događalo u ožujku. Sada sve vodi uspostavi jakog anticiklonalnog bloka na Atlantiku i Grenlandu (zimsko postavljanje sustava), čime bi se otvorio put hladnijem zraku sa sjevera i do naših krajeva, što smo ranije i spominjali kao mogućnost.

Sličan sadržaj