Alarmantno: Temperature na Arktiku kao one u Zagrebu

glacier-530050_1280
S temperaturama koje na Greenlandu dosežu već sad 10 stupnjeva Celzija, počelo je otapanje više od desetine goleme ledene površine na tom otoku, a taj podatak prenosi danski Institut za meteorologiju iz Kopenhagena.

Ranijh godina, najranije otapanje površine leda na Greenlandu, veličine desetine ukupne ledene površine tog otoka, zabilježeno je tek 5. svibnja 2010. godine. Obzirom na taj podatak, golemo otapanje leda na Greenlandu, odnosno desetine njegove ukupne površine, počelo je gotovo mjesec dana ranije, prenosi New Scientist.

U normalnim okolnostima, takvo što ne događa se prije sredine mjeseca svibnja. Preuranjeno otapanje posljedica je vremenskih fronti koje na Greenland donose topli zrak i teške kiše s Atlantskog oceana, južno od Arktika.

Meteorološki podaci, koji datiraju sve do unazad 1873. godine, pokazuju da su temperature na Greenlandu ovog tjedna na rekordnoj razini za trenutno doba godine.

“Ovo bi bio topli dan u lipnju, nikad u travnju”, rekao je, posluživši se metaforom, Robert Fausto iz danske geološke službe.

Ledeni pokrov na Greenlandu visok je i do tri kilometra mjestimice te u sebi sadrži toliko leda, koji kad bi se otopio bi podigao razinu svjetskihi mora za 6 metara. Topljenje tog leda u ljetnim mjesecima konstantno je u porastu, otkad su uvedena precizna mjerenja u 70-im godinama 20. stoljeća.

No, isto tako bi se hladno vrijeme moglo svakog dana opet vratiti na Greenland i zaustaviti započeti proces topljenja leda, no danski meteorolozi upozoravaju da bi takvo što samo bilo novi preduvjet za još brže topljenje leda u ljetnim mjesecima, jer bi se ponovno zaleđena voda bržo otapala.

Arktik je protekle zime bio čitavo vrijeme topliji nego što je to uobičajeno, a maksimalna ledena površina Arktika od 23,5 milijuna kvadratnih kilometara koja je izmjerena 24. ožujka, najmanja je otkako postoje mjerenja, pokazali su podaci američkog Nacionalnog centra za podatke o snijegu i ledu.

Neki klimatolozi vjeruju da gubitak leda na Arktiku usporava takozvane mlazne struje u višoj atmosferi te da pokreće promjene u vremenskim obrascima na taj način da se prema Greenlandu usmjerava više vlažnog i toplog zraka.

Izvor: dnevnik.hr
Naslovna foto: Pixabay

Sličan sadržaj