Arktički morski ledeni pokrov s osjetno najnižom razinom za svibanj

dmi-sea-ice-extent-5.19.16

Led koji prekriva Arktički ocean zimi i koji se dosta otopi ljeti, prolazi kroz svoj najgori period otkako su počela moderna razmatranja. Danski meteorološki institut objavio je da je tijekom travnja zabilježena najniža razina leda u Arktičkom oceanu te da se ovo neuobičajeno otapanje nastavilo i u svibnju.

Krivac tome su neobično visoke temperature koje su zabilježene u većem dijelu zime te tijekom proljeća, a za to je bio zaslužan fenomen El Nino čiji je prestanak ovih dana i službeno proglašen.

Šokantni podaci dolaze s Aljaske. U gradu Barrow je od početka siječnja, svaki dan bio topliji od prosjeka, izuzev 22. siječnja, 6. veljače te razdoblja od 28. ožujka do 3. travnja.
Ništa bolje nije bilo ni s druge strane Arktika. Na Svalbardu je samo jedan u 2016. godini temperatura bila ispod prosjeka.

Najnoviji izlazi modela ECMWF i GSF upućuju na djelovanje anticiklone nad središnjim i zapadnim Arktikom, i to u idućih tjedan ili dva, što znači puno sunca i toplijeg vremena, zbog čega će se led nastaviti otapati.
Dodatni problem su i kanadski požari koji su dodatno doprinijeli otapanju ledenog pokrova.

Hoće li se trend gubitka Arktičkog leda nastaviti i tijekom ljeta, još je prerano za tvrditi pa je tako još upitno i hoće li Arktički led do kraja sezone otapanja imati i svoju rekordno najnižu razinu.

Još je puno faktora u igri koji mogu utjecati na to, među kojima su količina sunčanih sati, ali i vjetrovi i morske struje.

Naslovna: Kretanje arktičkog morskog leda u 2016. i usporedba s prethodnim godinama

Sličan sadržaj