Hladnije od prosjeka na kraju svibnja za dijelove Europe / Što nas očekuje s prvim danima lipnja?

Najviše dnevne temperature u Europi tijekom srijede
Najviše dnevne temperature u Europi tijekom srijede

Za Ujedinjenim Kraljevstvom prilično je hladna srijeda. Primjerice u Londonu se temperatura nije podignula više od 12°C. U škotskim planinama temperatura se spustila i do 0°C.

Ako pogledamo kartu najviših dnevnih temperatura (ispod teksta) za srijedu, možemo primjetiti da UK nije bilo jedino najhladnije područje u Europi tijekom srijede. Izdvajali su se još sjever Francuske, veći dio Njemačke, zemlje Beneluksa i Skandinavija.
Ostatak Europe imao je toplije vrijeme, ali primjeti se da nigdje u Europi nije bilo nekih ekstremnijih vrijednosti temperature.

Slično vrijeme nastavit će se i do kraja mjeseca. Sjeverni dijelovi bit će pod utjecajem grebena koji će se protezati s Atlantika do Skandinavije, a južni krajevi bit će pod utjecajem ciklone s područja Portugala koja će se premještati prema istoku te donositi nestabilne vremenske prilike cijelom Sredozemlju.

Početkom lipnja po svemu sudeći, nastavit će se slična sinoptička situacija u Europi. Nestabilnosti na jugu, a stabilnije vrijeme na sjeveru. Te nestabilnosti značit će i nešto niže temperature zraka.

Zbog svega navedenog čini se da će svibanj napokon biti mjesec u kojem će se temperature na većini područja držati prosjeka, a ponegdje biti čak i ispod.

Sličan sadržaj