Arktički val u dijelovima SAD-a

Ozbiljan prodor arktičkog zraka zahvatio je središnji dio SAD-a. Temperature su se snizile i do 20 °C ispod prosjeka za doba godine, čime je ovo područje postalo meteorološki najekstremniji dio Zemlje.

Riječ je o zaista ekstremnom temperaturnom odstupanju koje je posljedica direktnog prodora polarnog zraka u središnji dio kontinenta. Naročito su se na udaru našle države Montana, Wyoming, Colorado, a ekstremna hladnoća zahvatila je i Novi Meksiko.

Najhladniji grad u državi jutros je bio Casper u Wyomingu gdje je izmjereno -23 °C, dok je u subotu bilo čak 16 °C! Slične vrijednosti zabilježene su i u Rivertonu. Minimalna temperatura jutros se snizila na -20 °C, dok je u subotu bilo 15 °C, odnosno 35 °C više.

Pritom je mjestimice bilo obilnog snijega, naročito u Montani gdje je lokalno zabilježeno najviše snijega u posljednjih 35 godina u listopadu. Istovremeno, Kalifornija je na udaru velikih požara, a istok zemlje muče oluje s kišom i vjetrom.

Usprkos ovom prodoru hladnoće u Sjevernoj Americi, sjeverna hemisfera je toplija od prosjeka. Prema podacima Climate Reanalyzer portala, odstupanje od prosjeka 1979.-2000. iznosi +1,2 °C, dok je najekstremnije na Arktiku gdje je čak 3,2 °C toplije od prosjeka, javlja istramet.hr

Sličan sadržaj