Atlantik i dalje neukrotiv / Tek potkraj studenog mogućnost promjene sinoptičke situacije

gfs-0-6

Na slici iznad prikazana je trenutna sinoptička situacija, kakvom je vidi najnoviji izlaz modela GFS. Kao što se iz slike može vidjeti, nema promjene sinoptičke situacije.

Na Atlantiku se nastavlja zonalno strujanje. To znači da hladan zrak “curi” iz Kanade u Atlantik gdje nastaju ciklone koje mlazna struja nosi preko Atlantika u Europu. Dok god je takva situacija, teško je očekivati neku konkretniju zimu, ne samo kod nas, nego i u većem dijelu Europe.

Povremeno fronte s Atlantika dođu do Sredozemlja, uz mogućnost stvaranja seundarnih ciklona, a onda sva ta nestabilnost i vlaga, uz toplinu dođu i do Jadrana, što rezultira s puno kiše, posebno na riječkom području, što je i ovih dana bio slučaj.

Slična situacija, uz manje prekide, mogla bi potrajati čak i do kraja mjeseca. Tada bi sa zatopljenjem u stratosferi, koje već neko vrijeme najavljuju prognostički modeli, moglo doći do slabljenja ciklonalne aktivnosti na Sjevernom polu (negativan AO indeks), a zatim bi se otvorio put hladnoći iz Sibira prema Europi.

Preduvjet je smirivanje Atlantika, jer samo njegovom blokadom, sustavi sa sjevera Europe spuštali bi se do toplog Sredozemlja, a onda bi ciklone odrađivale posao povlačeći hladan zrak daleko na jug.

Do tada preostaje čekati da se “goropadnik” smiri, ali imajući u vidu da je trenutno u SAD-u i Kanadi hladnoća, koja ga “hrani” i potiče ciklonalnu aktivnost, za promjenu sinoptičke situacije trebat će još pričekati.

Sličan sadržaj