Atlantska Kanada: Prognoza za nadolazeću zimu


Zimska sezona 2014-2015 diljem Kanade mogla bi biti obilježena vrlo raznolikim vremenskim uvjetima.

Tijekom cijele sezone atlantska Kanada može očekivati snažne oluje praćene obilnim snijegom, kišom i jakim vjetrovima. Ipak u nekim dijelovima, kao što je potez od Manitobe do Ontaria, zima neće biti oštra kao prošle sezone.

Zapadni dijelovi Kanade mogu očekivati blagu zimu uz manji postotak kiše u odnosu na proteklu.

Vlažniji, ali ipak nešto manje količine oborina u odnosu na prosjek očekuje se diljem Britanske Kolumbije u siječnju i veljači. Nešto blaža zima može se očekivati i na području Vancouvera, što ne znači da snijega neće biti, ali očekuju se manje količine u odnosu na prosjek.

Unatoč snježnim olujama, koje su već u rujnu i listopadu pogodile veće dijelove južne i zapadne Alberte, uključujući i Calgary, u nastavku zime mogu očekivati manje snijega uz malo više temperature zraka. Diljem središnje regije Prairie, uključujući i Regina i Saskatoon, očekuje se prosječna zima uz suha razdoblja, ali i prodorima vrlo hladnoga zraka uz oborine.

Prodor arktičkog zraka najviše će biti usmjeren na Manitobu i sjeverozapadni Ontario, osobito u siječnju i veljači. Unatoč tome ne treba očekivati niske temperature kao prošle zime, kada je Thunder Bay i Ontario osjetio svoju najhladniju zimu u posljednjih 35 godina.

Veliki dio južnog i istočnog Ontaria, uključujući Windsor i veće područje Toronta, unatoč nešto blažega početka sezone, moglo bi završiti sa temperaturama hladnije od prosjeka. Snijega neće faliti, a nešto jače snježne oluje moguće su u prosincu.

Velike količine snijega neće zaobići područje južnog Quebeca.
Velike hladnoće čini se da će zaobići područje od Nove Škotske do Newfoundlanda, uključujući i Halifax. Uzrok tome će biti prevladavajuća naoblaka, vjetrovi i toplije temperature na površini vode. Ipak, snijeg neće zaobići ni to područje, čak što više moglo bi ga biti i iznad prosjeka u odnosu na veći dio regije zbog povećanih mogućnost za jače oluje.

Naslovna foto: AccuWeather.com

Sličan sadržaj