Hladnoća nas napušta, ali stiže kiša

web_fronte_sutra12

22. listopada bio je prekretnica u dotadašnjim meteorološkim trendom topline. Po prolasku hladne fronte, značajno je pala temperatura zraka, a hladnoća se uz vjetrovito vrijeme zadržala i do pred sam kraj mjeseca. Ipak, postupno se povlači, a to se vidi i po temperaturama.

U petak ujutro na području PGŽ mjerene su temperature od 1 u gorju do 12°C na otocima. Bilo je i prolazne naoblake koja se do sredine dana raskinula.
Uslijedio je sunčan, ali ne i posve topao dan, jer je vjetar i dalje bio (a i sad je) prisutan pa je čak i stvarao poteškoće u prometovanju na A6.
Oblaci su se zadržali u središnjim i istočnim dijelovima Gorskog kotara, ali je ipak temperatua dosegnula i 8°C na većini poddručja. Bilo je umjereno do pretežno oblačno, uz pojavu mjestimične sumaglice.
Na Kvarneru pregršt sunca, ali i dosta svježine zbog bure, koja ipak više nije toliko jaka da stvara probleme u prometu. Zbog toga je temperatura bez problema dosegnula i 19°C.

Bitnije promjene nema ni do kraja tjedna. Zadržat će se stabilno i sve toplije vrijeme, jer će prestati dotok hladnijeg zraka sa sjeveroistoka.
Iako jugozapadom dominira ogranak Azorske anticiklone koja grije Iberski poluotok, zbog čega je u Bilbaou danas mjereno i preko 30°C, ista će ipak poštedjeti naše područje.

“Račun” će joj “pomrsiti” prodor s Atlantika koji će doći do Sredozemlja i potencirati stvaranje sekundarne ciklone početkom idućeg tjedna.

Subota i nedjelja u PGŽ bit će stabilni i sve topliji. Tijekom subote oblaka će povremeno biti više, ali se oborine ne očekuju.
U ponedjeljak oblačnije, a već tijekom dana na riječkom području bit će kiše, kao posljedica spuštanja hladne fronte do Sredozemlja i destabilizacije s kojom će u naše krajeve pritjecati vlažan i nestabilan zrak.
Najviše kiše očekuje se na riječkom području, ali se neće raditi o značajno obilnijim oborinama, iz razloga što ni ciklona neće biti tako jako izražena.

Ono što je bitno za istaknuti je da će s ovom promjenom ponovno nastupiti razdoblje iznadprosječne topline, ali će biti nestabilno uz gotovo svakodnevnu mogućnost kiše.

Hladnije vrijeme moguće je tek potkraj prve dekade studenog.

Sličan sadržaj