Listopad 2014. u PGŽ: Iznadprosječna toplina pa prvi snijeg u Gorskom kotaru

Mjesec koji je na izmaku možemo podijeliti u dvije faze. Veći dio mjeseca bilo je iznadprosječno toplo vrijeme, a onda je 22. listopada preko našeg područja premjestila se hladna fronta s kojom je naglo zahladnjelo, a snijeg se spustio i u niža područja Gorskog kotara.
Od tada do kraja mjeseca zadržalo se hladnije i vjetrovito vrijeme, iako postupno sve s višim dnevnim temperaturama.

Prva dekada listopada bila je promjenjiva, i ne posve stabilna, ali se nije radilo o značajnijoj oborini. Sve to uz iznadprosječne temperature zraka.

Od 13. do 17. listopada uslijedio je niz nešto oblačnijih i kišovitijih dana, ali ni tada temperatura nije bila u granicama prosjeka. Od 18. do 21. listopada uslijedila je prolazna stabilizacija vremena, a 21. listopada počeo je razvoj meteorološkog događaja mjeseca.

Uslijedio je niz atlantskih fronti, od kojih je jedna stigla s bivšim uraganom Gonzalo. Lokalno je bilo izraženijih grmljavinskih nestabilnosti, a u Gorskom kotaru palo je i nekoliko cm snijega.
Po prolasku fronte, došlo je dotoka hladnog zraka, ali još u početku vrijeme se nije ni potpuno stabiliziralo.

Od 24. listopada do kraja mjeseca, na Kvarneru je uglavnom sunčano vrijeme, povremeno s prolazno jačom naoblakom. Zadržalo se vjetrovito. U Gorskom kotaru jutarnje temperature išle su i ispod 0°C, uz gotovo svakodnevnu pojavu jutarnje magle.

Na kraju mjeseca, riječko područje i Gorski kotar dobili su oborina u granicama prosjeka (preko 150 mm), dok je na južnim otocima oborina bilo manje, a posebno na lošinjskom području, gdje je postaja Mali Lošinj zabilježila manje od 20 mm oborine.

Kretanje temperature i oborina na automatskoj postaji Rijeka, Pehlin

chart

HLADNA FRONTA 22. listopada

Sličan sadržaj