Snježni Sibir kao najava vrlo hladne zime u Europi?

B1BvMNaIIAA0yNU

Ako se po jutru dan poznaje, onda je pred nama jedna od jačih zima, a upravo u Sibiru su u tijeku “pripreme” za ostvarenje takve mogućnosti, a čisto i zbog toga jer prošle zime nismo ni imali pa štogod dođe bit će hladnije od prijašnje.

Sibir ovih dana bilježi jednu od rekordnih prekrivenosti snijegom u listopadu koju nije bilježio desetljećima, što je samo jedna stavka u korist toga da bi nam zima mogla biti hladnija od prošle.

Dovoljno je pogledati naslovnu kartu gdje je dana usporedba prekrivenosti snijegom 1. listopada i 26. listopada. Iz nje je vidljivo da je tijekom samo 20-ak dana u Sibiru dramatično porasla prekrivenost snijegom.

Povijest je pokazala da su se, kada je godina bila snježnija, stvari odvijale ovim redosljedom. Velika površina pod snijegom hladi površinu zemlje. To hlađenje vodi ka stvaranju Sibirske anticiklone. Što je jača mlazna struja u troposferi, to se više pojačava oslobađanje topline prema stratosferi. Stratosferski polarni vrtlog zbog toga puca i dijeli se i spušta u troposferu.
Ovisno o sinoptičkoj situaciji tada velika hladnoća krene prema Europi, obično kroz djelovanje Sibirske anticiklone kao što je bio slučaj u veljači 2012. godine.
Tada je Sredozemlje povlačilo hladnoću iz Sibira, a u Sredozemlju su se stvarale ciklone koje su zbog prevelike hladnoće bježale najug Jadrana, tako da je Kvarner imao višednevnu buru uz vrlo malo oborina, dok je Dalmacija bila zatrpana.

Pokušava li nam to priroda kroz ovaj trend nešto poručiti? Saznat ćemo vrlo brzo.

Sličan sadržaj