Australija: Morski psi koriste Twitter da bi upozorili plivače

Morski psi na zapadu Australije koji plivaju u blizini popularnih plaža koriste Twitter kako bi upozorili surfere i plivače da su u blizini, što znači da će kupači moći biti sigurniji kada ulaze u more.
Znanstvenici su spojili odašiljače na 320 morskih pasa, a među njima ima i velikih bijelih psina te prate kretanje životinja uz obalu. Kada se morski pas približi obali na manje od kilometra, aktivira se signal. Računalo koje prati te signale, automatski pretvara signal u kratku poruku koja se šalje na Twitter. U poruci stoji veličina, vrsta i njegova približna lokacija. Sky piše kako je ovaj sustav brži od klasičnih upozorenja na radiju ili u novinama.
– Neke od informacija dobili bi tek sljedeći dan, a dotad je opasnost već prošla i podaci možda više nisu relevantni – kaže Chris Peck iz Surf Life Saving Western Australia. Dodaje da sada ove trenutne informacije znače i da se ljudi ne mogu opravdavati time da ih nismo obavijestili. Uz sigurnosnu korist za plivače, markeri na morskim psima služe i znanstvenicima koji mogu pratiti kretanje morskih pasa jer baterije traju do 10 godina.

Tekst: 24 sata
Ilustracija: Nat geo tv

Sličan sadržaj