Dim od šumskih požara obavio Sydney

Dim od šumskih požara koji bijesne sjeverno od Sydneya obavio je taj australski grad. Vlasti su zbog visokih temperatura i snažnih vjetrova izdale upozorenja o velikoj opasnosti od požara diljem istočnih i južnih regija zemlje.

Drugi put u tri dana ministarstvo zdravstva je savjetovalo školama da ne puštaju djecu van, a meteorolozi su rekli kako je malo vjerojatno da će se dim povući u idućih nekoliko dana dok požari i dalje gore sjeverno od Sydneya. 

Stotine šumskih požara već tjednima gore uzduž istočne obale, ali je pojava novih na temperaturi od 40 °C u južnoj Australiji u srijedu prouzročila evakuaciju stanovništva nedaleko od Adelaidea.

Opskrba električnom energijom prekinuta je za 6000 objekata u zoni požara na poluotoku Yorke u Južnoj Australiji kako bi se izbjegla mogućnost nastanka požara zbog iskrenja električnih vodova.

Država Victoria sprema se u četvrtak za potencijalno katastrofalne požare dok se očekuje rast temperatura iznad 40 stupnjeva.

Šestero ljudi je poginulo a uništeno je gotovo 600 domova od početka izbijanja požara prošlog mjeseca. Policija je pokrenula postupak protiv 54 osobe od kolovoza zbog kršenja zabrane paljenja vatre. (HRT/HINA)

Sydney, 12.11.2019.

Sličan sadržaj