Ugašeni požari na Dinari, ali i onaj kod Černobila koji je zaprijetio ugašenoj nuklearki

HGSS Split

Jučer u 18 sati lokaliziran je požar na Dinari, iznad Ježevića i Vrlike, koji se na prostor RH krajem prošloga tjedna proširio iz Bosne i Hercegovine, a u potpunosti je ugašen noćas u 2 sata, nakon što je počela padati kiša.

U gašenju su sudjelovali vatrogasci JVP Sinj i DVD-a Sinj, DVD Vrlika i Državne intervencijske postrojbe Divulje, kojima su pomoć pružali i vatrogasci iz Drniša. Jučer su u gašenju požara sudjelovale i zračne snage Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, jedan Canadair i jedan Airtractor. Nakon što je požar lokaliziran tijekom noći na terenu su dežurali vrlički vatrogasci.

Iz DVD-a Vrlika ističu kako je fronta požara bila do 20 kilometara, a gorjeli su trava i nisko raslinje.

Vatrogasci i članovi HGSS-a Stanice Split ispostava Vrlika i Sinj te nekoliko planinarskih i lovačkih društava spriječili su da se požar proširi prema vikendicama i šumi te planinarskim skloništima na Dinari – Rupe, Čorin Lacmen i Pume, piše Ferata.hr.

Gorjelo i u Černobilu

Kirill Garnik

Veliki požar koji se širio šumama oko neaktivne nuklearne elektrane u Černobilu ugašen je, rekli su ukrajinski dužnosnici u utorak, a vatru su gasile stotine vatrogasaca uz pomoć aviona i helikoptera.

Aktivisti za zaštitu okoliša upozorili su u ponedjeljak da požar pored mjesta na kojemu se 1986. dogodila najteža nuklearna katastrofa na svijetu predstavlja opasnost od radijacije.

Ukrajinske vlasti rekle su u utorak da unatoč tome što su registrirani kratkoročni oštri porasti čestica cezija-137 u području Kijeva, koji se nalazi oko 130 kilometara južno od elektrane, razine radijacije sveukupno su ostale unutar normalnih ograničenja te nisu potrebne dodatne zaštitne mjere.

Požar, jedan od nekoliko koji slijedili nakon neobično suhog vremena, počeo je 3. travnja u zapadnom dijelu ograđene zone i proširio se na obližnje šume, izvještava HINA.

Sličan sadržaj