Australija na udaru Trevora i Veronice

Tropski ciklon Trevor, Himawari-8 satellite

Prvi od dvaju tropskih ciklona koji trenutno pogađaju Australiju, tropski ciklon Trevor, udario je u obalu Sjevernog teritorija kao sustav 4. kategorije.

Trevor je ojačao od 3. kategorije do 4. kategorije, a jučer je prešao preko toplih voda Carpentarijskog zaljeva. ‘Doletio’ je na jugoistočnu obalu otoka Sir Edward Pellew, u blizini evakuiranog grada Borroloola – jednog od brojnih gradova evakuiranih ispred Trevorove obale. Tropski ciklon kategorije 4 prate vjetrovi koji udaraju do 280 km/h, a očekuje se da će kasno u nedjelju donijeti i 200-250 mm oborina.

Tropski ciklon Veronica, Himawari-8 satellite

Snažan tropski ciklon Veronica polako prilazi prema obali zapadne Australije. Očekuju se jaki vjetrovi i obilne kiše.

Sustav je u četvrtak dosegao snagu 4. kategorije, s maksimalnim neprekidnim vjetrovima od 195 km/h. U 1h ovog jutra, 23. ožujka, Veronica je bilo sustav 1. kategorije s vjetrovima jačine od 145 km/h. Međutim, to ukazuje na jačanje tijekom proteklih nekoliko sati, dovršavajući veliko kružno oko.

Očekuje se da će se Veronica kretati prema obali Pilbara, u blizini luke Hedland kao sustava 1. kategorije sutra ujutro (24. ožujka) po lokalnom vremenu. Očekuje se velika količina oborina, očekuje se do ~ 500 mm, što rezultira velikim poplavama.

Sličan sadržaj