Australski znanstvenici laserom bi uništavali svemirski otpad

indeksiraj

Australski znanstvenici proučavaju mogućnost uništavanja svemirskog otpada laserima sa Zemlje kako bi smanjili količinu smeća koja prijeti oštećivanjem satelita bezbrojnim sudarima.

Projekt je vrlo realističan i mogao bi profunkcionirati u sljedećih deset godina, kaže Matthew Colless s australskog nacionalnog sveučilišta. “Važno je da to bude moguće u tim razmjerima jer je tamo toliko otpada. Vjerojatno smo tek nekoliko desetljeća udaljeni od katastrofalne serije sudara… koja će onesposobiti sve satelite u niskim orbitama.”

Znanstvenici vjeruju da u orbiti oko Zemlje kruži oko 300.000 dijelova otpada od malenih vijaka do velikih dijelova raketa i da najčešće kruže niskim orbitama oko Zemlje ogromnim brzinama. Australija sada ima ugovor s američkom svemirskom agencijom NASA-om za praćenje i lociranje svemirskog otpada teleskopom opremljenim infracrvenim laserom sa zvjezdarnice Mount Stromlo. Uz to 20 milijuna dolara australske vlade i 40 milijuna privatnih sredstava pomoći će uspostaviti centra CRC za razvoj boljih lasera kojima bi se ušlo u trag malenim komadima otpada. Konačni je cilj povećati moć lasera za osvjetljavanje i uništavanje otpada tako da mogu bez posljedica sagorjeti dok padaju kroz gornje dijelove atmosfere.

“Nema rizika od toga da se promaši otpad i pogode sateliti”, kaže Colless. “Možemo ih ciljati precizno. Nećemo promašiti.” Colless kaže kako vjeruje da će jednoga dana postojati potreba za globalnom mrežom laserskih stanica no za sada CRC provodi istraživanja.

Tekst: HINA
Izvor slike: momentumbooks.com.au

Sličan sadržaj