Biti vodoinstalater na Sjevernom polu, unosan je posao

thumb
NOAA/Wikimedia Commons

Mnogi se groze na samu mogućnost puknuća cijevi, svjesni mogućnosti da se sve pretvori u jednu veliku vodenu nevolju. No, što je s onima koji posao vodoinstalatera moraju obavljati na Sjevernom polu?

U polarnom mjestu zanimljivog naziva, Alert, koji pripada kanadskom Nunavutu, prošle je zime došlo do puknuća dviju vodenih crpki te je u pomoć pozvan tim stručnjaka kako bi sanirali problem.

Prešli su 11 000 km kako bi po polarnoj noći odradili posao koji je uključivao bušenje debele kore leda, ronjenje, varenje. Prije svega, kroz pukotinu su spustili robot koji im je dao sliku nastale štete.

Tim od 9 ljudi uspio je osposobiti jednu crpku, a drugu su ostavili za ljeto. Crpke su neophodne jer mjesto opskrbljuju pitkom vodom iz obližnjeg jezera.

Za odrađeni posao pored redovnih primanja, svaki je dobio i 7 tisuća dolara bonusa, što je vjerojatno i razlog zašto su se javili na taj zahtjevan zadatak.

Koliko je Alert odsječen od ostatka Kanade, najbolje govori činjenica da je bliži ruskoj prijestolnici Moskvi nego svojoj matičnoj Ottawi.

Sličan sadržaj