NASA otkrila zvijezdu hladniju od Sjevernog pola

thumb

NASA-ino novo svemirsko otkriće ima kompliciran naziv, WISE J085510.83-071442.5.

Vjeruje se kako se temperature na ovoj zvijezdi kreću od -48°C do 13°C, što znači da je u bilo kojem trenutku, velik dio našeg planeta topliji od ove zvijezde.

Udaljena je 7.2 svjetlosne godine, što je za galaktičke standarde mala udaljenost. Zapravo je i ne možemo klasificirati zvijezdom, više je riječ o tzv. “smeđem patuljku”.

Smeđi patuljak je nebesko tijelo mnogostruko veće od planeta, ali ne dovoljno masivno da bi u svom središtu pokrenulo nuklearne reakcije. Za razliku od zvijezda koja energiju stvaraju fuzijom vodika i kasnije drugih elemenata, smeđi patuljci energiju stvaraju postupnim skupljanjem zbog jake gravitacijske sile, uz potpuno vodljivu površinu i unutarnjost bez kemijske diferencije po dubini. Na kraju, većina njih može ostvariti ograničenu fuziju, ovisno od mase. Takva tijela bi se mogla smatrati neuspjelim zvijezdama, nedovoljne mase.

Smatra se da je minimalna masa plina potrebna za nukleranu reakciju oko 8 % mase Sunca. Smeđu patuljci su upravo ispod te granične mase, ali veće od onih plinovitih planeta. Masa smeđih patuljaka izražava se u masama planeta Jupitera (wikipedia)

Ovaj “smeđi patuljak” ima masu 3 do 10 puta veću od Jupitera, a uz sve to dobiva pridjev “najhladniji”. Dosadašnji najhladniji smeđi patuljak imao je sobnu temperaturu.

Sličan sadržaj