Brazilske plaže pogođene tajanstvenim izlijevanjem nafte

Naftne mrlje su se počele pojavljivati početkom rujna i to duž najmanje dvije tisuće kilometara obale Atlantskog oceana. Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro tvrdi da je riječ o kriminalnom djelu te da je nafta najvjerojatnije prolivena u Venezueli.

Brazilska agencija za okoliš IBAMA (Instituto Brasileiro do Meio Ambiente e dos Recursos Naturais Renováveis) priopćila je kako je od početka rujna najmanje 138 plaža u devet brazilskih država pogođeno tajanstvenim izlijevanjem nafte što je uzrokovalo smrt velikog broja morskih kornjača i drugih morskih životinja. S plaža su već uklonjene stotine tona nafte, za koju se pretpostavlja da je u ocean najvjerojatnije prolivena u Venezueli.

„Ovdje sigurno nije riječ o potonuću tankera. Po svemu sudeći radi se o kriminalnom djelu i nafta je sigurno prolivena u ocean negdje u inozemstvu“, izjavio je brazilski predsjednik Jair Bolsonaro.

Wall Street Journal je objavio dio navodnog izvještaja brazilske naftne kompanije Petróleo Brasileiro SA (Petrobras), prema kojem je barem dio prolivene nafte sigurno došao iz Venezuele, iako je tvrtka odbila potvrditi postojanje takvog izvještaja.

Stručnjaci koji sudjeluju u projektu Tamar namijenjenom za zaštitu morskih kornjača duž tisuću kilometara brazilske obale, tvrde da je ovo „najveća ekološka tragedija“ s kojom su se suočili od njegovog pokretanja 1980. godine. Nakon što je zahvaljujući provođenju ovog projekta u dosadašnjih četrdesetak godina zaštićeno preko 35 milijuna morskih kornjača, prošlog je tjedna zbog onečišćenja naftom iznenadno obustavljeno puštanje mladih kornjača u prirodu, javlja ekovjesnik.hr

Sličan sadržaj