Ekstremne mjere štednje: Venezuelci idućih 40 dana četiri sata dnevno bez struje

VENEZUELA
Venezuela koja trpi od velike suše i teške gospodarske krize, isključivat će električnu energiju na četiri sata na dan u idućih 40 dana u deset od dvadeset četiri države s najvećim brojem stanovnika, priopćila je vlada u četvrtak.

“Svi će potrošači na četiri sata na dan biti bez struje. To će potrajati otprilike 40 dana”, rekao je ministar za električnu energiju Luis Motta za lokalnu televiziju.

Zbog velike suše koja je zahvatila tu južnoameričku zemlju a posljedica je meteorološke pojave El Nina, razina vode u brani hidrocentrale Guri koja osigurava 70 posto električne energije u zemlji, na neuobičajeno je niskoj razini.

Zaustavljaju razinu pada vode u brani hidrocentrale Guri

Ova mjera koja se počinje primjenjivati u ponedjeljak, omogućit će da se “zaustavi pad razine vode u El Guriju i da se tako progura do sredine svibnja, kada počinje kišno razdoblje”, obrazložio je ministar, dodajući da kućanstva troše 60 posto električne energije.

Ova odluka se nastavlja na inicijative koje je zadnjih mjeseci donio predsjednik Nicolas Maduro radi štednje električne energije, poput pomicanja vremenske zone za pola sata, uvođenja novih praznika i smanjenja broja radnih dana u ministarstvima.

Venezuela koja ima najveće zalihe nafte na planetu, već se bori s teškom gospodarskom krizom kao posljedicom pada cijene sirove nafte koja joj donosi 96 posto deviznih prihoda.

Izvor: HINA
Foto: 123rf

Sličan sadržaj