Broj mrtvih u poplavama u BiH povećan na 22

Vise-od-100.000-unistenih-domova-i-najmanje-230-skola-i-zdravstvenih-ustanova_ca_large

Broj poginulih u poplavama u Bosni i Hercegovini povećan je na 22 nakon što je u Domaljevcu u Bosanskoj posavini u subotu pronađeno tijelo još jedne utopljene osobe.

Načelnik Domaljevca Željko Josić potvrdio je tijekom dana kako je to ujedno druga osoba za koju je potvrđeno da je izravna žrtva poplava koje su zahvatile tu općinu.

Ranije je potvrđeno kako je u poplavama na teritoriju Republike Srpske smrtno stradalo 18 osoba dok se troje utopilo u Federaciji BiH.

Iako se vodostaj Save uz Bosansku posavinu nastavlja snižavati izlivena voda sporo se povlači a u nekim dijelovima Domaljevca i dalje je visine i do tri metra.

“Mi smo pred velikom katastrofom”, kazao je Josić za TV Federacije BiH (FTV) upozorivši kako bi se na prirodno povlačenje vode moglo čekati

Hrvatske letačke posade s dva helikoptera Mi-8 MTV iz sastava Eskadrile transportnih helikoptera (ETH) 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a, vratile su se danas iz BiH, gdje su osam dana pružale pomoć stanovništvu poplavljenih područja BiH.

U humanitanoj akciji u BiH letačke posade ETH Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) imale su ukupno oko 200 letova s ostvarenih 80 sati naleta. Pri tome su spasili i prevezli 310 osoba i više od 100 tona različitog materijala, priopćilo je večeras Ministarstvo obrane RH.

Hrvatski helikopteri pomagali su u BiH sukladno Odluci Vlade RH i uz suglasnost predsjednika Republike Hrvatske.

U Bosanskoj posavini i dalje na snazi izvanredne mjere obrane od poplava
Za područje Bosanske posavine i u nedjelju vrijedi stanje izvanredne zaštite od poplava, izvjestila je bosanskohercegovačka Agencija za vodno područje rijeke Save.

U redovitom izvješću ove agencije navodi se kako vodostaj Save i dalje opada pa je u protekla 24 sata niži do 27 centimetara.

Voda se i dalje sporo povlači iz poplavljenih područja što posebice vrijedi za općine Bosanski Šamac, Odžak, Domaljevac i Orašje.

Veliki broj osoba, uglavnom starijih te žena i djeca i dalje su u centrima za kolektivni smještaj gdje su evakuirani nakon prošlotjednih poplava a potrebna im je hrana i lijekovi kao i medicinska skrb.

Iz službi civilne zaštite i općinskih kriznih stožera u Bosanskoj posavini podjećaju na povećane opasnosti od zaraza uslijed naglog porasta temperature zraka te najezde komaraca.

Za sada nema naznaka pojave epidemija. (HINA)

Sličan sadržaj