Srbija: Voda se povlači, nema opasnosti od novih poplava / Poginulo najmanje 34 ljudi

srbija412_jpg_655x300_q85_crop_upscale.jpg.655x300_q85_crop_upscale

Situacija u Srbiji, nakon desetodnevne borbe s poplavama, polako se normalizira, a Stožer za izvanredne situacije ocijenio je da nema opasnosti od novih poplava iako se voda još nije povukla sa svih pogođenih područja.

Nakon 12-dnevnog prekida rada zbog poplava ponovno je pušten u pogon blok A najveće srpske termoelektrane Nikola Tesla.

Nema novih kriznih točaka u odnosu na one koje smo imali proteklih 12 dana, rekao je šef sektora za izvanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić.

Izvanredno stanje i dalje je u najugroženijim područjima: Šapcu, Sremskoj Mitrovici, Krupnju, Malom Zvorniku, Koceljevi, Vladimircima, Obrenovcu, Ljigu, Ubu, Lajkovcu, Osečini, Mionici, Paraćinu, Svilajncu, Smederevskoj Palanci, Kosjeriću, Bajinoj Bašti i Šidu.

U Srbiji ukinuto izvanredno stanje, voda se povlači

Visoka razina vode i dalje pravi probleme u četiri poplavljena srijemska sela: Jameni, Moroviću, Višnjićevu i Sremskoj Rači, gdje se rijeka Bosut ne može ulijevati u Savu čiji je vodostaj zbog velikih količina padalina u BiH i Hrvatskoj proteklih dana i dalje visok, ali nizvodno od Srijema nema opasnosti od izlijevanja Save.

Stanje se polako normalizira i na području Obrenovca, grada koji je najviše nastradao.

Prve službene procjene štete od poplava u Srbiji znat će se, kako je najavljeno, u idućih desetak dana.

I dalje je u prekidu promet pojedinim lokalnim i magistralnim cestama te na pruzi Beograd – Bar između Beograda i Valjeva.

Zbog katastrofalnih poplava prouzročenih iznimno velikom količinom padalina u središnjoj i zapadnoj Srbiji u cijeloj je zemlji proglašeno izvanredno stanje, koje je trajalo od 15. do 23. svibnja. U poplavama su stradale najmanje 34 osobe, oko 32.000 ih je evakuirano, a poplavljeno je ili potpuno uništeno više od 3.500 kuća i objekata. Najveću štetu pretrpjeli su poljoprivreda, energetski sektor i infrastruktura, a škole u mnogim poplavljenim krajevima još nemaju uvjete za nastavu. (HRT)

Sličan sadržaj