Brza fronta nosi izraženi pad temperature zraka te snijeg u dijelu Gorskog kotara

Nakon perioda iznimno stabilnog vremena u kojem je prevladavalo sunčano i toplo, čak i vrlo toplo, u tjednu pred nama odmah na početku nastupit će brzinska, ali izražajna promjena vremena koja nažalost našem području ne donosi prijeko potrebnu obilniju kišu, dok se od sredine tjedna vraćamo lijepom vremenu uz postupno zatopljenje.

Sinoptička situacija

Za takvo vrijeme najvećim će dijelom biti zaslužna anticiklona na Atlantiku, centrom smještena kod Azora dok svoj greben proteže skroz do Grenlanda. S takvim položajem na Atlantiku je formiran blok koji onemogućava nesmetan prolaz ciklonama sa zapada Atlantika dok po svojoj prednjoj strani uz pomoć ciklonalnog sustava kod Skandinavije povlači veliku količinu hladnoga zraka sa Sjevernog pola.

Temperatura na oko 1500 metara visine, u utorak poslijepodne, meteociel.fr

Fronta te hladne zračne mase upravo prolazi Skandinaviju te bi do utorka trebala doći i do nas, no i ovoga puta, kao u većini ovogodišnjih zimskih scenarija, taj će hladan zrak proći po istočnoj strani Alpa ne potencirajući sekundarnu ciklonu kod Genove.
Jedan od razloga je i trenutni položaj ciklone koja se nalazi kod Španjolske, a koja će svojim prisustvom usporiti spuštanje anticiklone s Atlantika pri čemu će hladan zrak biti prisiljen na pomicanje prema zapadu.

Zbog toga naše područje i ovoga puta očekuje izraženu frontu s kojom će osjetno zahladnjeti, pri čemu na Kvarneru i Istri može biti predfrontalnih nestabilnosti, uglavnom u obliku slabe kiše dok bi Gorski kotar s prolaskom fronte mogao ugledati i snijeg.

IstraMet

Već od srijede bi se hladni zrak trebao povući iz naših krajeva zbog naglog ubrzanja anticiklone prema zapadu, odnosno Europi pa se od četvrtka ponovno vraćamo u proljeće koje će potrajati do kraja tjedna.
Proljeće će nam donijeti anticiklona koja će proći preko Europe do sjevera Afrike pa će stoga do nas pritjecati topliji zrak od prosjeka dok će se sušno razdoblje produžiti za još nekoliko dana.

Prognoza vremena

U ponedjeljak dolaze prve naznake promjene. Na cijelom će području prevladavati oblačno vrijeme, a oblaci će biti uglavnom visinskog tipa i bez oborina. Na Kvarneru će zapuhati slabo, povremeno i umjereno jugo, a u Gorskom kotaru umjeren do jak jugozapadnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 9 – 14°C, a u Gorskom kotaru zbog vjetra 7 – 12°C. Tijekom dana na Kvarneru 20 – 25°C dok u Gorskom kotaru 15 – 20°C.

U utorak stiže fronta. Do sredine dana će prevladavati oblačno, na Kvarneru povremeno uz slabu kišu dok bi u Gorskom kotaru kiša ubrzo prešla u snijeg koji bi mogao zalepršati do 500 metara, a iznad 700 metara moguć je i tanji sloj snježnog pokrivača koji ne bi dugo potrajao. Od popodne slijedi brzinsko razvedravanje. Vjetar će tijekom kasnog jutra okrenuti na buru koja će na Kvarneru puhati jako do olujno dok u Gorskom kotaru slab do umjeren sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 8 – 13°C, lokalno koji stupanj više, a u Gorskom kotaru 5 – 10°C. Tijekom dana nakon fronte na Kvarneru 13 – 17°C, a u Gorskom kotaru 4 – 9°C.

Od srijede slijedi postepeno sve toplije vrijeme. Na cijelom će području prevladavati potpuno vedro vrijeme. Bura će do sredine dana oslabjeti, a zatim do kraja dana uglavnom mirno. Jutarnja temperatura na Kvarneru 1 – 6°C, po zaleđu Rijeke do 2°C dok u Gorskom kotaru od – 5 do 0°C. Tijekom dana na Kvarneru 15 – 20°C, a u Gorskom kotaru 9 – 14°C.

Dakle, slijedi nam brzinsko zahladnjenje koje nažalost neće natopiti zemlju, a zatim povratak u toplije vrijeme kao do sad ovaj mjesec. Kiša do kraja tjedna nije izgledna.

Sličan sadržaj