LJETO U TRAVNJU | U petak temperatura u Senju dosegnula 28°C, Rijeci 27°C

Rijeka, Ivan Ismailov

U petak je u Rijeci zabilježen najtopliji dan ove godine. Prema podatku stranice Ogimet, a koja prikuplja podatke od DHMZ-a, izmjerena je najviša dnevna temperatura od 26.6°C, zbog čega je bila treća najtoplija u zemlji, odmah nakon Knina sa 27.4°C i Senja sa 27.6°C.

Od ostalih postaja u PGŽ, sa stranice Ogimet, 25.2°C izmjereno je u Rabu, 23.8°C na riječkom aerodromu, 21.9°C u Malom Lošinju, a u Pargu je izmjereno 20.3°C.
U Malom Lošinju nije bilo toliko toplo iz razloga što postoji utjecaj otvorenog mora, koje “kontrolira” ohlađivanje i zagrijavanje, a čija je temperatura između 11 i 14°C na Kvarneru.
S druge strane u Pargu kod Čabra, koji je na 863 metra nad morem, kopno se brže zagrijava pa ni ne čudi da je temperaturno postignuta skoro ista vrijednost kao u Malom Lošinju.

Subota ipak nije toliko topla kao petak, zbog prisutnosti umjerene naoblake uz obalu i u gorju. Na Kvarneru su temperature između 18 i 23°C, a u Gorskom kotaru između 18 i 20°C.

Iznadprosječne temperature i suša pogoduju nastanku požara kojih je ovih dana veći broj, osobito u Dalmaciji, a dim se vidi čak i iz svemira.

Izvor: Dalmacija Danas

Iznadprosječna toplina potrajat će do utorka kada stiže hladna fronta koja će vratiti temperature u normalu, a prilikom prolaska fronte ići će i ispod prosjeka za doba godine.
Primjerice, danas je na Platku temperatura od 16°C, a u utorak će padati snijeg.

Sličan sadržaj