Brza promjena prekinula sušu i donijela snijeg gorju i većem dijelu unutrašnjosti / Više detalja o nadolazećoj izraženijoj hladnoći

Sanjin Despot@Ravna Gora

S prvim danima 2017. godine stigla je i najavljena promjena vremena.

Prodor sa sjevera s pratećom plitkom ciklonom stigao je do našeg područja u ponedjeljak navečer kada je bilo kiše, a zabilježena je i mjestimična grmljavina. S odmicanjem večeri te u noći na utorak, s padom temperature zraka kiša je brzo prešla u snijeg u gorju, ali i u unutrašnjosti zemlje, a ponegdje je snijeg padao uz grmljavinu.

U utorak ujutro brojna su mjesta u gorju i unutrašnjosti osvanula pod snježnim pokrivačem. Najviše je palo u Ogulinu (25 cm), slijede Slunj s 20 cm, Delnice i Zavižan 18 cm, Gospić 16 cm, Crni Lug i Karlovac 15 cm, u Pargu 12 cm, a statistički centimetar izmjeren je i u Zagrebu.

Osim snijega lokalno je bilo i izraženije kiše, u Šibeniku 40 mm, Senju 39 mm, Dubrovniku 33 mm, Kninu 31 mm, Splitu 27 mm, Zadru 19 mm.
Na Kvarneru je najviše kiše dobio Rab. Izmjereno je 18 mm, 15 mm izmjereno je u Malom Lošinju, 10 mm u Kukuljanovu i Rijeci, a 9 mm na riječkom aerodromu.
S izmjerenih 10 mm u Rijeci je prekinut jednomjesečni kišni post, u kojem je prosinac bio 2. najkišniji mjesec od početka mjerenja.

Fronta s plitkom ciklonom već je od utorka poslijepodne napustila naše krajeve pa se na mnogim područjima razvedrilo, a vedrina podržava izraziti pad temperature zraka.
One se u 2h u unutrašnjosti kreću od od -10 do -1°C, u gorju od -14 do -5°C, na sjevernom Jadranu od -7°C u zaleđu obale do 7°c na otocima, dok se u Dalmaciji mjere vrijednosti od -4 do 9°C.

Stiže izrazita hladnoća

Trenutne vrijednosti nisu ništa u usporedbi s onime što tek slijedi u petak i subotu kada će stići najhladniji zrak u posljednjih nekoliko godina, a temperatura će se spustiti i do -20°C mjestimice u unutrašnjosti i gorju, dok će i Jadran osjetiti zimu uz temperaturu u najboljem slučaju tek oko 0°C.

Zbog nepovoljnog položaja ciklone (sami jug Jadrana), sjeverni Jadran bi trebao biti lišen nekih zamjetnijih oborina (eventualno istočno priobalje dobije nešto snijega nošenog burom) uz buru, dok će južnije i istočnije oborina biti više pa tako prognostički modeli u Dalmaciji prikazuju i snijeg za četvrtak, posebno na otocima prema otvorenom moru.
Povremenog snijega bit će idućih dana i u gorju, a može ga biti i u unutrašnjosti zemlje tijekom srijede.

Osim povremenih oborina na Jadranu, pažnju valja obratiti i na buru, koja će podno Velebita puhati čak orkanskim prosjekom. Na Kvarneru će puhati umjerena do jaka bura s olujnim udarima, orkanskih udara može biti na istočnom priobalju te na vanjskim kvarnerskim otocima.

Uz ovakvu buru osjet hladnoće u kombinaciji s niskim temperaturama mogao bi se spustiti i do -30°C!

Jadranski snježni efekt
Pri spomenu bure jasno je da Kvarner, izuzev onog istočnog dijela bližem gorju, ne može očekivati neke veće oborine, jer bura suši zrak. Zato naši susjedi Talijani iz ovakvih situacija s orkanskom burom koja će puhati u Dalmaciji, dobit će i obilniji snijeg na istočnoj strani “čizme”, odnosno zapadnom dijelu Jadrana.
Bura kad dolazi kod nas isušuje zrak, no snažna bura puše sve do srednjodalmatinskih otoka i prelazeći preko morske površine dobiva potrebnu vlagu, nastaju oborine koje se uz hladnoću prebacuju sve do talijanske strane Jadrana i rezultiraju i obilnijim snijegom, a dogodi se čak i da Palagruža iz takvih situacija dobije snijeg, što bi se moglo dogoditi i ovaj put. Ovaj se fenomen naziva Jadranskim snježnim efektom po uzoru na mnogo poznatiji i jači jezerski snježni efekt koji se pojavljuje na Velikim jezerima.

Mnogi ovaj nalet hladnoće uspoređuju odmah s veljačom 2012. godine, ali situacija nikako nije usporediva. Ta je hladnoća trajala čak 15 dana, a ova će na vrhuncu trajati tek dva dana, iako po Dalmaciji može doći do obaranja apsolutnih minimuma, jer će jezgra hladnoće po visini više zahvatiti Dalmaciju i unutrašnjost zemlje nego sjeverni Jadran.
Nadolazeća će se hladnoća lagano povlačiti tijekom nedjelje, a u ponedjeljak će se i potpuno povući, a temperature će se vratiti u normalu.

Sličan sadržaj