Brza promjena u ponedjeljak pa stabilizacija do petka

Dugotrajno stabilno vrijeme kakvo nas je pratilo od početka mjeseca stiglo je svome kraju. S ulaskom u novi tjedan stiže intenzivna brzinska promjena kao uvod u dinamičan period pred nama do kraja tjedna.

Sinoptička situacija

Trenutno se nalazimo pod utjecajem anticiklone centrom smještene u Mediteranu, a grebenom spojene s drugom anticiklonom kod Rusije. Na sjeverozapadu kontinenta (Engleska – Island) imamo ciklonalni sustav koji je tu smješten u sklopu zonalnog strujanja od Kanade do Skandinavije. Jedan od centara te ciklone spustit će se malo dublje u Europu do Engleske, a sa sobom u sklopu fronte spušta i hladan zrak s Grenlanda. Taj će se hladni zrak malo ugrijati prelaskom preko Atlantskog oceana pa s time i usporiti što će Azorskoj anticikloni dati prostora da malo ojača i time usmjeri frontu preko sjevernih obronaka Alpa.

Zbog toga sekundarni centar kod Genove se neće stići formirati, a hladna fronta će proći preko sjeverne strane Alpa kroz Bečka vrata i Sloveniju do nas.

U ponedjeljak se očekuje prolazak fronte koja bi zbog razlike u temperaturi trebala biti dosta intenzivna na našem području, lokalno i vrlo obilna kiša se očekuje, no svoj će put preko nas proći u jednom popodnevu.

Kako na području Rusije bude jačala anticiklona, tako će ciklonalni sustav između Islanda i Skandinavije usporiti svoje kretanje u sklopu zonalnog strujanja, a na području Kanade jačat će greben anticiklone. Taj greben bitno će utjecati na vrijeme kod nas krajem narednog tjedna jer će svojim spajanjem s anticiklonom kod Grenlanda uzrokovati anticiklonalni blok preko Atlantika i omogućiti nesmetano spuštanje hladnog zraka sa Sjevernog pola prema Europi.

Zasad je izgledno da će se hladan zrak spustiti do našeg područja, a pritom bi gorje ponovno ugledalo snijeg, no detaljnije o tome u četvrtak, a do tada nas čeka prvi val nestabilnosti.

Prognoza vremena

Nedjelja donosi promjenjivo vrijeme, na čitavom području uz umjerenu do potpunu naoblaku dok se na otocima od sredine dana očekuje prolazna kiša. Na Kvarneru će puhati slabo do umjereno jugo, a u Gorskom kotaru umjeren do jak jugozapadnjak. Jutarnje temperature na Kvarneru 7 – 12°C, a u Gorskom kotaru 4 – 9°C. Tijekom dana na Kvarneru 13 – 18°C, a u Gorskom kotaru 9 – 14°C.

Ponedjeljak uz nestabilno vrijeme, na Kvarneru, a osobito otocima uz učestalu kišu i pljuskove koji mogu biti izraženiji, do kraja dana lokalno bi moglo pasti i preko 70 mm dok na ostatku područja 15 – 35 mm. Do popodne uz umjereno jugo, u gorju jugozapadnjak, a zatim okretanje na jaku i olujnu buru, u Gorskom kotaru umjeren sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 10 – 15°C, a u Gorskom kotaru 7 – 12°C. Tijekom dana za stupanj dva toplije, a nakon fronte slijedi pad temperature za 4 – 5°C.

Neverin.hr

Utorak donosi stabilizaciju vremena, do sredine dana potpuno će se razvedriti. Na Kvarneru će puhati jaka i olujna bura, lokalno s orkanskim udarima, a u Gorskom kotaru slab sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 4 – 9°C, a u Gorskom kotaru 0 – 5°C. Tijekom dana na Kvarneru 11 – 16°C, a u Gorskom kotaru 5 – 10°C.

U srijedu se nastavlja suho i stabilno vrijeme uz buru koja će krajem dana slabiti, temperaturno slično utorku, a zatim od četvrtka slijedi uvod u novu promjenu vremena tijekom petka i subote.

Naslovna: UK Meteo Office

Sličan sadržaj