Bura u opadanju, počele sanacije višemilijunske štete

10167993_925627834134844_4340222864113997455_n

Tijekom četvrtka nerijetko se moglo čuti kako je ova bura jedna od jačih koju stanovništvo starije životne dobi pamti. Olujan, na udare orkanski vjetar puhao je na prostoru cijele Primorsko – goranske županije i uspio iznenaditi ljude, koji su na ovom području dobro naviknuti na njega. Količina počinjene štete zasjenila je maksimalne brzine udara vjetra, što nam je dalo potvrdu kako je jučerašnja bura imala zaista impresivne srednje destominutne vrijednosti brzine.

Iako je promet obustavljen ili bar obustavljen za određene skupine vozila na mnogim dionicama državnih i županijskih cesta te autocesta, štete i u prometu bile su neizbježne. Bura je, uz trganje cerada na vozilima, prevrnula nekoliko tegljača i kamiona na području Grobnika, a brojna su vozila na širem gradskom području oštećena zbog građevinskog materijala i grana koje je bura kidala i raznosila. Lišeni štete nisu bili ni prometni znakovi, putokazi te semafori. Trajektni i katamaranski promet bio je u potpunom prekidu, a zatvaranje mostova označilo je potpunu odsječenost otoka.

Nisu svi bili u mogućnosti prekinuti plovidbu i pronaći sigurnu luku – kontejnerski brod duljine 330m, Maersk Alfirk bio je zarobljen na ulazu u Kvarner jer je more bilo preuzburkano, a udari vjetra prejaki za nastavak plovidbe prema Rijeci, a zbog vjetra nije radio niti kontejnerski terminal na Brajdici, na koji je ovaj brod trebao pristati.
Rezultat svega, ova je “osmica” koju je posada izvodila na ulazu u Kvarner dok je čekala da se uvjeti malo poprave.

U noći na petak, uvjeti su se malo poboljšali te je brod zaplovio prema Rijeci, gdje se i trenutno nalazi.

Na području grada Rijeke bura je veliki broj kontejnera premjestila, prevrnula ili potpuno uništila ostavivši za sobom nered i veliki posao komunalnim redarima.

Najveću senzaciju zasigurno je izazvalo čupanje fasada na novoizgrađenom stanovima POS-a na Hostovom bregu u Rijeci navodeći stanare da propitaju kvalitetu izgradnje.
Isto tako, investitor u svoju obranu, iznio je neistinitu tvrdnju. Na pitanje o propustu o izgradnji, odgovorio je da zgrada nije građena da izdrži udare od 250 km/h. Nigdje nisu na području Rijeke izmjereni udari od 250 km/h, nije ih bilo čak niti na Krčkom mostu, ni podno Velebita, tako da se radi o jeftinom izgovoru. Činjenica je da je posao loše i nekvalitetno odrađen, što potvrđuju i brojni stručnjaci.

Dakako, pokidane fasade bile su slučaj i na drugim zgradama. Jak vjetar čupao je, kako doznajemo, limene i salonit krovove na Krku i Rabu. Građevinski materijal s otvorenih gradilišta završio je nošen vjetrom, na ulicama.

Kampus na Trsatu bio je zatvoren. Zbog štete na obje školske zgrade OŠ Jelenje – Dražice, prenosi Novi List, u petak u istima nije održana redovna nastava. Vjetar je otkinuo dio krovišta, a sanacija je započela već danas. Očekuje se u ponedjeljak normalno odvijanje nastave.

Bura je sinoć iza 20 sati otkinula i dio krova na Dječjem vrtiću Rastočine, odnijevši ga na susjedne zgrade. No, to je uspješno riješeno te danas vrtić normalno radi.

Nastradale su i brodice, osobito na otocima, kojima je bura trgala vezove ili ih nasukavala.
Veliki je broj i srušenih stabala, ponajviše borova i čempresa. Na istočnoj strani Lošinja je na lungomare šetnice palo nekoliko stoljetnih borova koje je olujna bura popodne čupala s korijenjem. Brojni vrtovi i maslenici su pretrpjeli materijalnu štetu, kako na otocima, tako i na obalnom području i u zaleđu PGŽ.

Naposlijetku, važno je napomenuti kako se popis štete još uvijek nadopunjava, ali se vjerojatno radi o milijunskom iznosu. Točan podatak bit će poznat nakon što se izvrše sve procjene.

Brojne fotografije jučerašnje štete možete pogledati OVDJE.

Petak obilježava djelomice sunčano vrijeme s promjenjivom naoblakom. Bura je značajnije oslabjela pa se mjestimice u krajnjem slučaju bilježe olujni udari.
Temperature se kreću od -3 do 3°C u gorju i na obali i otocima 6 do 11°C.

Od 14,20 sati za sve skupine vozila otvorena je dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Delnica.

Na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Senja zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina vozila), a na autocesti A7 između čvorova Draga i Šmrika dodatno je zabrana za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Zimski su uvjeti na cestama:

u Gorskom kotaru i Hrvatskom primorju:
• ŽC5030 Platak-Kamenjak,
• ŽC5032 Crni Lug-Mrzle Vodice-Gornje Jelenje,
• ŽC5034 Vrbovsko-Ravna Gora-Kupjak, ostale županijske i lokalne ceste na području Delnica i Gornjeg Jelenja.

U prekidu su (PGŽ):
• trajektne linije: Valbiska-Lopar, Stinica-Mišnjak,
• katamaranske linije: Novalja-Rab-Rijeka, Mali Lošinj-Rijeka,
• brodske linije: Mali Lošinj-Unije-Susak,
Trajekt na liniji Brestova-Porozina prevozi samo osobna vozila i teretna vozila do 5t nosivosti.

Slijedi smirivanje vremena, a detaljnije o vremenu u idućem tjednu čitajte na našem Portalu u nedjelju navečer.

Sličan sadržaj