Ciklona u Dalmaciji: Orkanska bura, snijeg, obilna kiša

11050972_912959668735292_1096869063_n

Ulaskom u klimatološko proljeće prvim danom mjeseca ožujka nismo se ogradili od ekstremnog vremena zimskog dijela godine. Protekla ciklona, pokazala je kako se ne treba prerano veseliti proljetnom vremenu.

Utorak je u cijelom dijelu zemlje bio sunčan, naizgled ne otkrivajući ciklonalnu promjenu vremena koja je uslijedila. Navečer istoga dana tlak zraka polagano je počeo opadati, a vjetar je okrenuo na južne smjerove u postepenom jačanju.

Jutro nakon, u srijedu, Hrvatska se probudila pod olovnim slojem oblaka uz južinu te rastući postotak vlage u zraku. Nako što se širi centar ciklone smjestio nad naše područje, stupac u živinom barometru dosegao je svoj minimum. Upozorenja Meteoalarma ponajviše su se ticala Primorske i Gorske Hrvatske, s naglaskom na oborine i jak vjetar u drugom dijelu dana.
Na području južnog dijela Hrvatske ponegdje je palo do 300 L/m2 kiše, a kao rekordere valja navesti Makarsku okolicu te šire dubrovačko područje. Gorski kotar i Lika te riječko zaleđe u početku dobili su su također dosta oborina, među kojima su prednjačili snijeg i susnježica. Na Platku je palo, po prilici, 20 cm novoga snijega.

Horizontalni gradijent tlaka zraka alarmirao je da treba očekivati jedan od jačih vjetrova ove godine.
Navečer je zapuhala bura koja je ubrzo ojačala i počela stvarati prve probleme u prometu, dok se južno od Pelješca i dalje zadržavalo jugo.

Četvrtak, donoseći najupečatljiviji element ove ciklone, prvu marčansku buru, iznenadio je i dijelove dalmatinske obale i otoka snijegom. Vidova gora na Braču, s dramatičnih 0°C, bila je prekrivena snijegom, neuobičajenim za to područje, posebice u ovom dijelu godine.
Istovremeno, zbog premještanja centra ciklone južnije na područje Sredozemlja, sjeverni i srednji dio Jadrana potpuno je pokorila olujna i orkanska bura.
Novonastala situacija s gusto zbijenim izobarama u podvelebitskom području rezultirala je velikim iznosima srednjih brzina (čak 35 m/s). Stekao se dojam jedne od jačih bura, iako refuli nisu postizali rekordne brzine (Paški most 223 km/h, Prizna 214 km/h, Rijeka udari do 160 km/h). Trajektni i katamaranski promet bio je u potpunoj blokadi, mostovi zatvoreni, otoci odsječeni od kopna.

Materijalne štete počinjene zbog jakog vjetra počele su se zbrajati.
Pomorski promet Jadrana ostao je zamrznut u trenutku, o čemu nam svjedoče brojni brodovi skrenuti s kursa, a neki od njih su čak završili zarobljeni na otvorenom moru ili pak nasukani u plitkim dijelovima mora. Na sjevernom Jadranu zabilježena je jaka posolica koja je uvelike smanjivala vidljivost, posebice na otocima.

Za kraj, nije naodmet spomenuti i dobru stranu bure – prirodni je pročišćivač zraka jer svojom snagom sakuplja razne čestice u zraku koje su posljedice industrije, prometa i drugih ljudskih aktivnosti te ih odnosi podalje od naseljenih obalnih i otočkih mjesta. Nakon ovakve marčanske bure, zasigurno ćete i lakše disati.

Naslovna: Prizna, foto: Raul Žic

Sličan sadržaj