Ovako su se susjedi “borili” s ciklonom

150306050.3_mn

Ciklona koja je nad naše područje stigla u srijedu svoj je utjecaj imala i na naše susjede.

U susjednoj Bosni i Hercegovini ova ciklona ponovno je oživjela zimu. Velike su količine snijega pale na višim područjima, osobito na planinskim skijalištima na Bjelašnici, Jahorini i Vlašiću.
Od šteta uzrokovanih teretom snijega valja spomenuti porušena stabla i dalekovode.
Jak vjetar je puhao na zapadu zemlje. Tijekom četvrtka neke dionice su bile zabranjene za sav promet, poneka sela odsječena.

Slovenija se pak najviše borila s olujnim i jakim vjetrom na području Primorskega i Vipavske doline. U znanoj Ajdovščini udari su sezali do 120 km/h. Na planinskim dijelovima palo je od 40-60 cm novoga snijega. Krajnji sjeverni i istočni dijelovi poprimili su, ovisno o nadmorskoj visini, od 20-50 cm. Prema informacijama nema nekih većih materijalnih šteta.

Srbija, prema izvješću RHMZ-a, borbu je kao i ostatak regije vodila s jakim sjeveroistočnim vjetrom i pojačanim količinama oborina. U nekim krajevima palo je dosta novoga snijega. Novija upozorenja u Srbiji odnose se na rast vodostaja rijeka te potencijalna uvođenja izvanrednih stanja zbog istih.

Ekstremna kiša pala je i u Crnoj Gori, čak preko 300 mm lokalno.

Italija je u svom centralnom i južnom dijelu osjetila utjecaj snažne ciklone. Bura s Jadrana dospijevala je i do centralnog dijela istočne talijanske obale. Premještanjem centra ciklone nad Tirensko more oborine su zahvatile i zapadnu obalu centralnog dijela, ponegdje je palo i nešto snijega čak u obalnom dijelu. Razlike u tlaku izazvale su i jak te olujan vjetar. Poplave su zahvatile Pescaru i San Severino Marche. S jakim vjetrom koji je čupao fasade borili su se, između ostalog, i Forte dei Marmi, Ostuni, Gallipoli.

Izvor fotografije: Klix.ba

Sličan sadržaj