Bura zatvorila ceste u Dalmaciji, snijeg pada u unutrašnjosti, bilo ga nošenog burom i u Rijeci

Hladna fronta koja je stigla u sklopu izražene ciklone sa sjevera Europe, donosi novu porciju zimskog vremena, s tom naznakom da temperaturama tek slijedi veći pad.

S prilaskom fronte tlak je padao, a njenim prolaskom ponovno raste što znači da jača anticiklona sa sjeverozapada Europe, a razlika u tlaku između nje i ciklone na jugu stvara buru koja je toliko jaka da je promet nekim dionicama cesta u Dalmaciji potpuno onemogućen i prekinut.
Na Prevlaci puše prosječnom brznom od 30 m/s!
Prekinut pomorski promet, a aktualno stanje nalazi se na stranicama HAK-a.

Na sjevernom Jadranu bura je za nijansu slabija, ali svejedno ima upozorenja na vjetar te treba biti na oprezu. Na sjevernom Jadranu je pretežno vedro vrijeme uz povremeno umjerenu naoblaku. Puše bura, umjerena i jaka, a podno Velebita i olujna.
Umjereno do pretežno oblačno vrijeme je na području Gorskog kotara i Like uz umjeren i jak vjetar sjevernih smjerova. Slabog snijega mjestimice ima uglavnom u Lici i unutrašnjosti zemlje, a bilo ga je i na oko 300 metara nadmorske visine u Dalmaciji (podatak od 14h), a Dubrovnik je imao izmjereno tek 3°C. U Konavlima je pao i snijeg!

Osim u unutrašnjosti i gorju, snijega nošenog burom bilo je u prijepodnevnim satima četvrtka i na riječkom području, a u zaleđu se uspio primiti za podlogu.
Za PGŽ neki prognostički modeli vide mogućnost za još oborina u večernjim satima, ali to nije posve sigurno, iako da se ostvari bi ponegdje snijeg i zabijelio.

Mogućnost za malo snijega postojat će i tijekom petka, ali se radi o većinom slabim ili neznatnim oborinama, nakon čega će se suho i hladno nastaviti do kraja tjedna.

DHMZ je za petak izdao crveno upozorenje i za vjetar i za temperaturu!

Sličan sadržaj