I Primorci se spremaju za pogoršanje vremena: Oprezno vozite, a po ledu hodajte poput pingvina

Tijekom večeri i narednih dana i na području Primorsko-goranske županije najavljeno je znatnije pogoršanje vremenskih uvjeta uz zahlađenje, jak vjetar te moguće snježne oborine. U takvim vremenskim uvjetima, a radi sigurnosti prometa na cestama još je važnije dosljedno poštivanje prometnih pravila, propisa i prometne signalizacije te međusobno tolerantno ponašanje svih sudionika u prometu. Uz to, uvođenjem zimskih uvjeta prometa na cestama povećava se opasnost od prometnih nesreća.

Zimski uvjeti na cesti nastaju kada je kolnik prekriven snijegom ili kada je na kolniku poledica. Za vrijeme zimskih uvjeta na cestama je zabranjen promet motornim vozilima bez propisane zimske opreme i teretnim automobilima s priključnim vozilom.

Zimska oprema potrebna za motorna vozila najveće dopuštene mase do 3,5 tone su zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm te s lancima za snijeg postavljanim na sve kotače.

Ujedno valja podsjetiti i na zimske dionice na području naše Županije i Policijske uprave primorsko-goranske, prometnice A6 Čvorište Bosiljevo 2 (A1) – Delnice – Rijeka (čvorište Orehovica, A7) i D3 Karlovac – Rijeka (D8) – tzv. stara cesta prema Karlovcu, gdje je do 15. travnja obvezna zimska oprema bez obzira na vremenske uvjete.

Kako bi smanjili mogućnost prometnih nesreća, stradavanja svih sudionika u prometu i nastanka materijalne štete, vozačima i svim sudionicima u prometu se savjetuje:

prije kretanja na put provjerite vremenske prilike i stanje na cestama – u slučaju nepovoljnih vremenskih prilika ne krećite na put ako ne morate
upoznajte se s dionicom kojom namjeravate putovati, ne zaboravite na alternativne pravce, koristite auto-kartu
prije uključivanja u promet očistite zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg na vozilu, provjerite svjetla i ostalu signalizaciju, vanjske i unutarnje retrovizore, gume i opremu vozila
rezervoar napunite gorivom, izbjegavajte vožnju na rezervi
vozite s uključenim svjetlima, a brzinu kretanja prilagodite stanju na cesti i uvjetima vidljivosti
za odlazak na posao ili za obavljanje drugih obveza koristite javni gradski prijevoz
poštujte ograničenja brzine, a prilikom vožnje u koloni povećajte razmak između vašeg i vozila ispred vas – zaustavni put vozila u zimskim uvjetima je duži
izbjegavajte naglo kočenje, naglo okretanje volana i pretjecanje
budite dodatno oprezni na usjecima, mostovima, vijaduktima, nadvožnjacima i sličnim mjestima
ukoliko ste umorni – zaustavite se i odmorite, inače izbjegavajte svako nepotrebno zaustavljanje na cesti ili neposredno uz rub ceste
ukoliko dođe do kvara na automobilu ili naiđete na zaustavljeno vozilo ili prometnu nesreću: zaustavite svoje vozilo na dovoljnoj udaljenosti od drugih vozila, trokut postavite na dovoljnoj udaljenosti te poduzmite sve mjere za žurno uklanjanje vozila s kolnika,
kada ste pješak ili biciklist, noću te danju kod smanjene vidljivosti koristite svjetliju odjeću ili oznake od reflektirajućih materijala – važno je da vi dobro vidite, ali i da drugi sudionici u prometu vide vas
u slučaju prometne nesreće osigurajte mjesto događaja kako bi spriječili nove opasnosti na cesti – odmah pozovite policiju na telefon 192.

Dok se krećete pješice, hodajte po ledu poput pingvina kako se ne bi poskliznuli na smrznutim pločnicima.

Naime, Njemačko društvo ortopedskih i traumatoloških kirurga na svojim internetskim stranicama navodi da, kako bismo “hodali poput pingvina”, trebamo svoj torzo nagnuti prema naprijed i time težište prebaciti na prednju nogu.

Na crtežima koji su priloženi objašnjava se da ljudi, kad normalno hodaju, težinu ravnomjerno raspoređuju na prednju i stražnju nogu, što prema mišljenju liječnika povećava rizik od padova na skliskim površinama.

U valu hladnoće koji je u siječnju 2014. pogodio Berlin, više od 750 stanovnika glavnog grada Njemačke poskliznulo se na zaleđenim ulicama i završilo u bolnici sa slomljenim udovima. Njemački liječnici uputili su upozorenje kako se takve brojke ne bi ponovile za vikend, kad se u Berlinu očekuju temperature od minus 10 stupnjeva Celzija.

Služba za javnozdravstvenu gerontologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” objavila je preporučene mjere zaštite zdravlja starijih osoba zbog niskih temperatura zraka i hladnoće poručivši da starije osobe radi sniženog bazalnog metabolizma, promjena u organima i organskim sustavima tijekom fiziološkog starenja te nedostatne tjelesne aktivnosti spadaju u rizičnu skupinu pučanstva, posebno osjetljivu na hladnoću.

Preporučuje se izbjegavati izlaganje hladnoći, osobito u ranim jutarnjim i noćnim satima, posebno starijim bolesnicima oboljelim od srčanih, respiratornih, endokrinih i psihogerijatrijskih bolesti. Odjeća treba biti slojevita i ne preuska, vanjski sloj nepropustan na vjetar i vlagu, a po mogućnosti odjeća treba biti od vune, polipropilena i svile koji zadržavaju više topline u unutarnjim slojevima od pamuka.

Izlazak po hladnoći treba u pravilu izbjegavati. Pri izlasku zaštititi glavu kapom, ruke rukavicama, te prekriti usta šalom, radi prevencije direktnog udisanja hladnog zraka, važna je topla i komotna obuća, bez visokih peta radi sprečavanja padova i ozljeda.

Budući da su starije bolesne osobe sklone oticanju nogu, nužno trebaju izbjegavati dugo stajanje i sjedenje prekriženih nogu, te se u slučaju pojave simptoma poput trnjenja i gubitka osjeta, uz izrazito blijedu, a pri utopljenju izrazito crvenu boju kože, trebaju javiti svom izabranom liječniku obiteljske medicine.

U vrijeme hladnih mjeseci nužno je češće kontaktirati stariju osobu koja uz sebe uvijek mora imati osobne podatke (ime i prezime, godinu rođenja, adresu stanovanja) i broj telefona kontakt osobe kojoj se može javiti o toj starijoj osobi, navodi Služba za javnozdravstvenu gerontologiju, piše Novi list.

Sličan sadržaj